Guardian: «Νεκρός» πολιτικά ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τον ανασχηματισμό
“Οι τοκογλυφικές συνθήκες της ελληνικής διάσωσης αποκαλύπτουν την αποικιακή νοοτροπία των Βρυξελλών, σχολιάζει ο Guardian, αλλά η Αθήνα δείχνει στους πολίτες ότι μπορούν να αντισταθούν”.
Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να υπομείνει επιπλέον μέτρα λιτότητας, ενώ χαρακτηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου “άνθρωπο νεκρό”.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι μετά από μήνες μάταιων επιθέσεων κατά των Ελλήνων, από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, διανοούμενοι όπως ο Amartya Sen και ο Jürgen Habermas και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιτέλους κατανοήσει το γεγονός ότι η καταστροφική λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη.
”Ήταν καιρός. Αυτό είναι ένα πρωτοφανές και ηθικά απεχθές είδος συλλογικής τιμωρίας που επιβλήθηκε στην πλειοψηφία των Ελλήνων, που δεν είδε ούτε μια δεκάρα από την ασωτία των ηγεμόνων τους και οι οποίοι ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας”.
Η μερική αναγνώριση της αδικίας και η μη αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας που ήρθε μόνο μετά από τη λαϊκή αντίσταση και την ειρηνική εξέγερση των αγανακτισμένων, σημείωσε την πρώτη σημαντική νίκη για την καταπολέμηση της λιτότητας και την εκστρατεία υπέρ της δημοκρατίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση ουσιαστικά αγόρασε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, για να αναβάλει την αναπόφευκτη κατάρρευσή της.
“Έχοντας υποβάλει την παραίτηση του την Τετάρτη το πρωί (αναφέρεται στις συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά) και όταν η προσφορά του απορρίφθηκε, προχώρησε σε ανασχηματισμό”.
“Το αποτέλεσμα ήταν η de facto προσφορά της ηγεσίας του κόμματος και της κυβέρνησης στον Ευάγγελο Βενιζέλο, άσπονδο εχθρό του στο κόμμα και τον Γιώργο Παπανδρέου ένα “νεκρό άνθρωπο” (a dead man walking) .
Ενώ οι περισσότεροι σχολιαστές πιστεύουν ότι ουσιαστικά η χώρα πρέπει να χρεοκοπήσει (επίσημα) και να διαπραγματευτεί σημαντική μείωση του χρέους, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμμένει ότι θα τα επιστρέψει όλα μέχρι την τελευταία δεκάρα”.
Ο Guardian, παρομοιάζει την Πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Ταχρίρ σε αργή κίνηση. “Πρόκειται για μια ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση που ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσει, επειδή ο φόβος της βίαιης καταστολής είναι μικρότερος, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει την τεράστια δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο. Τώρα που οι αγανακτισμένοι έχουν αλλάξει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, το άρθρο προτρέπει στην επανεξετάσει ορισμένων βασικών γεγονότων που έχουν σοβαρά διαστρεβλωθεί.
«Η διάσωση της Ελλάδας δεν είναι δώρο ή επιχορήγηση»
Το πρώτο ζήτημα είναι ότι η διάσωση της Ελλάδα δεν είναι ένα δώρο ή επιχορήγηση, αλλά ένα δάνειο με υψηλά επιτόκια.
”Κυρίως, τα κεφάλαια διάσωσης δεν χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και να εξοφληθεί το χρέος που διακρατείται από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πληρώσει 131 δισ ευρώ σε αναχρηματοδότηση και πληρωμές τόκων μεταξύ 2009 και 2014, πολύ περισσότερο από το αρχικό δάνειο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι γερμανοί και οι γάλλοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να διασώσουν τις εθνικές τους τράπεζες, μέσω της Ελλάδας, η οποία αναπόφευκτα γίνεται ο στόχος των λαϊκιστικών εξεγέρσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, διατάχθηκε να προκαλέσει μια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση αφάνταστη στη Δυτική Ευρώπη σε καιρό ειρήνης, προκειμένου να λάβουν τα δάνεια.
«Η άνευ προηγουμένου τιμωρία οδήγησε σε αύξηση του χρέους»
Δεύτερον, αυτή η άνευ προηγουμένου τιμωρία οδήγησε σε αύξηση του χρέους και σε μόνιμη οικονομική ύφεση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτείνουν τώρα να χορηγηθεί ένα δεύτερο δάνειο, αν η Ελλάδα δεχτεί μία ακόμη πιο απεχθή δέσμη μέτρων και εκποιήσει μέρος της περιουσίας της. Η αποδοχή αυτών των μέτρων έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της πέμπτης δόσης της αρχικής διάσωσης.
Αυτό είναι ένας εκβιασμός που ισούται με ένα τοκογλύφο τσουχτερό δάνειο. Η εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης που περιλαμβάνει την πώληση του 17% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, και εξηγεί ότι η ” μετα-σοβιετική ιδιωτικοποίηση” θα μεταβιβάσει την πολύτιμη δημόσια περιουσία σε ιδιωτικά χέρια.
«Πρέπει να επανεξεταστεί η απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας»
Το τρίτο γεγονός που η εφημερίδα θεωρεί ότι πρέπει να επαναξεταστεί είναι η απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας που συνοδεύεται από πρωτοφανείς επιθέσεις στην πολιτική και νομική ακεραιότητα της χώρας. Τονίζει ότι επιθεωρητές του ΔΝΤ και της ΕΕ επισκέπτονται τη χώρα σε τακτική βάση, εξετάζουν τα δεδομένα και υπαγορεύουν ανάλογη πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα που θα διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, ενώ έχει οριστεί η εξασφάλιση της πολιτικής συναίνεσης προκειμένου να καταβληθεί η επόμενη δόση δανείου . “Λαθραία, ένα νέο είδος αποικιοκρατίας αναδύεται, στην οποία η ελίτ των Βρυξελλών θα θεωρήσουν τον ευρωπαϊκό νότο ανάξιο ή ότι υπάρχουν αποικιακά θέματα που πρέπει να μεταρρυθμιστούν”.
Ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν γίνει θύματα θυσίας παρόμοια με την ηρωίδα του Ευριπίδη στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι. Στη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, η σωτηρία μπορεί να προέλθει από τη μαγεία του “σύννεφου” της διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων που έχουν καταλάβει το Σύνταγμα και πολλές άλλες πλατείες για ένα μήνα.
Ο Guardian υπογραμμίζει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα φέρει η γενική 48ωρη απεργία για τα νέα δρακόντεια μέτρα, η δημοκρατία επέστρεψε στην γενέτειρα της και αλλάζει την έννοια της πολιτικής. “Οι τελευταίες ημέρες απέδειξαν ότι οι πολίτες μπορούν να αντισταθούν με επιτυχία στις ισχυρές δυνάμεις. Αυτή είναι η υπόσχεση και η ελπίδα που η Αθήνα θα προσφέρει προς το Δουβλίνο, τη Λισαβόνα και το Λονδίνο”.
Αναστασία Καζαντζάκη
http://www.newscode.gr/politikh/story/40228/guardian-nekros-anthrwpos-o-giwrgos-papandreoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια