Powered By Blogger

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Ισημερινός: το πολιτικό θάρρος να πεις όχι στο χρέος και το ΔΝΤ

…τον Μάιο του 2010, ο Ισημερινός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Ραφαέλ Κορέα τον συμβούλευσε να μην πληρώσει το χρέος ... μάταια. Του εξήγησε με απλά λόγια και με την κοινή λογική…
Στις 14 Δεκεμβρίου 2008, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, έπαιρνε την απλή και σταθερή απόφαση να σταματήσει την πληρωμή του......
«μη νομιμοποιημένου» δημόσιου χρέους και να αναστείλει την αποπληρωμή των χρεογράφων.
Επιστροφή σε μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική επιτυχία.

Ο Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωνε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και τον έλεγχο του δημόσιου χρέους για το ξεχώρισμα του «νομιμοποιημένου» (το μέρος που χρησιμοποιείται προς το συμφέρον του λαού), του «μη νομιμοποιημένου» (διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών και από παράνομες συμβάσεις χρέους), και του «απεχθούς» (χρέη που συνάπτονται από δικτατορικά καθεστώτα εις βάρος του συμφέροντος του λαού).
Η εκτελεστική εξουσία είχε πράγματι αποφασίσει το 2007 να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους κατά την περίοδο 1976-2006 στην οποία πήραν μέρος Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, όπως ο Eric Toussaint της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM).
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ δήλωσε ότι δεν θα πλήρωνε το μερίδιο του χρέους που λογιζόταν ως μη νομιμοποιημένο. Το ποσοστό αυτό εκτιμήθηκε στο 70% του συνολικού χρέους. Σημαντικό σημείο αυτής της προσέγγισης είναι ότι το 95% των πιστωτών του Εκουαδόρ (ΔΝΤ, τράπεζες και άλλα θεσμικά ταμεία) αποδέχθηκαν αυτή την απόφαση!
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο του ελέγχου του χρέους και χάρη μιας λαϊκής κινητοποίησης που έφτανε σε παροξυσμό στο Εκουαδόρ, ο Κορέα ήταν σε θέση να παρουσιάσει την αναγκαία ισορροπία δυνάμεων που απαιτείται για να δεχθεί η οικονομική ολιγαρχία ότι αυτό το μέρος του χρέους δεν άνηκε στον λαό. Και συνεπώς δεν έπρεπε να το πληρώσει ο τελευταίος!


Αυτό αποτέλεσε αποφασιστικό ορόσημο στην πολιτική ιστορία της χώρας και έκλεισε εν μέρει τον φαύλο κύκλο του χρέους: η οικονομική αιμορραγία, η μείωση των δημόσιων δαπανών που περιόριζε κάθε δυνατότητα ανάκαμψης, και προκαλούσε σκανδαλώδη αύξηση των τόκων και προπαντός την απώλεια της κυριαρχίας του λαού του Εκουαδόρ, που παρέμεινε για δεκαετίες κάτω από την κηδεμονία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όλες οι κυβερνήσεις μετά τον Guillermo Lara (1972-1976) είχαν εφαρμόσει κατά γράμμα τα φορολογικά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονταν από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα).
Κακό του κεφαλιού τους!


Η μη πληρωμή του χρέους που αποφάσισε με θάρρος ο Ραφαέλ Κορέα επέτρεψε στο Εκουαδόρ να εξοικονομήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, που επενδύθηκαν στην υγεία, την εκπαίδευση και άλλες μορφές κοινωνικών δαπανών. Επιπλέον, το μερίδιο του κρατικού προϋπολογισμού για την αποπληρωμή του χρέους πέρασε από το 32% στο 15% και αυτό για τις κοινωνικές δαπάνες από 12 σε 25%. Περαιτέρω η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο 4% από το 2006, γεγονός που επέτρεψε την χρηματοδότηση της αύξησης των μισθών και συντάξεων.


Τον Μάιο του 2010, ο Ισημερινός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Ραφαέλ Κορέα τον συμβούλευσε να μην πληρώσει το χρέος ... μάταια. Του εξήγησε με απλά λόγια και με την κοινή λογική, την οικονομική λογική του καπιταλισμού:
«Έπεσες, μου πληρώνεις περισσότερο και πιο ακριβά, αλλά όχι για την ανάπτυξη, σε «σηκώνω» και βλέπουμε». Επανέλαβε την ίδια συμβουλή στις 8 Οκτώβριου προς τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την ιερή και απαραβίαστη « κρίση του χρέους» που δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για την εφαρμογή των πολιτικών «λιτότητας». Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να παραδοθούν στο ΔΝΤ και τις ζημιογόνες συνταγές του.
Η καταστροφική κατάσταση της Αργεντινής μετά την κρίση της του 2001 και το μορατόριουμ για τις πληρωμές του χρέους που κήρυξε ο πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ από το 2003 είχε δείξει έναν πολιτικό δρόμο που μπόρεσε και εμβάθυνε ο Κορέα. Με το μορατόριουμ, ο Νέστορ Κίρσνερ κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος του και να αποκαταστήσει προσωρινά την κακοποιημένη οικονομία της χώρας, που είχε λεηλατηθεί από μια δεκαετία αδυσώπητης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από σχέδια «διάσωσης» και μέτρα λιτότητας που έσκαψαν περισσότερα την πληγή.


Κανένας κατακλυσμός λοιπόν, ακριβώς το αντίθετο: πρόκειται να ανακτηθεί η χαμένη κυριαρχία βγαίνοντας από τέτοια «χρεοκρατία», προκειμένου το κράτος να αποκτήσει τα εργαλεία που θα του επιτρέπουν να θέσει το οικονομικό σύστημα στη υπηρεσία του γενικού συμφέροντος του λαού. Πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον, όπως ορίζεται από το λαό για το λαό και όχι από μια κυβέρνηση παραδομένη στις τράπεζες και που συμφωνεί να πληρώσει ο λαός την χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία.


θάρρος. Μια λέξη που η δεξιά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία απογυμνώνουν από το σημασιολογικό πεδίο της. Το θάρρος δεν είναι να κηρύξεις στους λαούς πώς και γιατί θα τους πάρεις από το λαιμό. Το πολιτικό θάρρος είναι να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να απελευθερώσεις τους λαούς από την τυραννία των αγορών. Το πολιτικό θάρρος είναι η πράξη να σταματήσουμε να μιλάμε για την «κρίση του χρέους», όταν πρόκειται για μια συστημική κρίση και να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν προς το συμφέρον των λαών και όχι των πιστωτών.


Στην Ευρώπη, αρχίζει να αναπτύσσεται μια δυναμική των πολιτών. Εκστρατείες για τον έλεγχο και τη διαγραφή του δημοσίου χρέους ξεκίνησαν στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και αλλού. Λίγο πολύ παντού δημιουργούνται δεσμοί με τους ιστορικούς αγώνες των χωρών του Νότου κατά του χρέους: ιδιαίτερα με το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία ...
Στη Γαλλία, έχουν ήδη δημιουργηθεί μια πενηνταριά τοπικών ενώσεων σε απάντηση για την εθνική έκκληση για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους. Οι λαοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν από πού προέρχεται το χρέος, γιατί και πώς προέκυψε.

infognomonpolitics.blogspot.com

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KALA TA LEEI O DHMHTRHS KAZAKHS...AUTOS EINAI HGETHS...MONO EKEI ASKIZEI...
Ανώνυμος είπε...

ναι αλλά εκει δεν εχουν πρασινο ηλιο !
MacGyver © είπε...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ 9 98,9 12,30 ΕΩΣ 2μ.μ radio9.gr και σε επανάληψη στις 18,00
http://www.radio9.gr/LivePlayer.aspx?a_id=1346

ΚΑΖΑΚΗΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
http://www.youtube.com/watch?v=3gnhkgIZP0g&list=PL88EAB288B7BD1EE1&index=16&feature=plpp_video

Tι θα πάθεις αν φύγεις απ'το ευρώ;

1. Oποιος εχει περασει από το προαυλιο οικ/κης σχολής το ξερει αυτό.
Οι ανατιμησεις ή ο πληθωρισμος δεν εχουν να κανουν με την ισοτιμια του νομισματος, αλλα με τη δομη της αγορας, αν αυτή είναι μονοπωλημενη (trust), ελεγχεται δλδ από λιγες επιχ/σεις και κυριως πολυεθνικες, θα είναι ενεξελεγκτες οι τιμες.
2. Φόβο μετάδοσης φυγής από το ευρώ και άλλων χωρών. Ανησυχία για διάλυση της Ευρωζώνης (!! Στ'@ρχιδια μας)
3. Οι φόβοι αυτοί θα πιέσουν την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλώντας πληθωρισμό (επίσης!!)
4. Στην Ελλάδα θα προκληθεί ύφεση 7,6%, η ανεργία θα φτάσει στο 18,5% και ο πληθωρισμός στο 20,2% (γιατί τώρα που είναι;)
5. Η μείωση των εισοδημάτων και της περιουσίας θα αντιστοιχεί σε ένα μέσο κατά κεφαλήν κόστος περίπου 10.000 ευρώ που υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 90-100 δισ. για το σύνολο της οικονομίας (δεν πειράζει...θ'αντέξουμε άλλα δυο χρόνια. Μετά θα τα πούμε απ'την αρχή!)
6. Τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα θα είναι διψήφια (ούτε δάνεια ούτε καταθέσεις θα μ'ενδιαφέρουν σε τέτοια περίπτωση)
7. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα κυμαίνεται γύρω στο 14-15% (Τι μου λες ρε παιδί μου!)
8. Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν 10%, σε ετήσια βάση, και των εμπορικών ακινήτων κατά 25%. (Τώρα που μιλάμε , οι πραγματικές τιμές των παραπάνω έχουν πέσει πολύ περισσότερο , μέσα σε ένα χρόνο σωτήρων...)
9. Οι επιπτώσεις το δεύτερο έτος θα είναι ηπιότερες, ενώ από το τρίτο έτος αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (Αν το'χαμε κάνει πριν ενάμισυ χρόνο , τώρα θα σηκώναμε κεφάλι σιγά σιγά)
10. Η Ελλάδα θα μείνει εκτός αγορών για περίπου 10 χρόνια (Ενώ τώρα εεε;;;)
Ανώνυμος είπε...

τόν ξέρετε καλά τόν Καζάκη;;γιά ψάξτε το λίγο...
Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΦΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΑΤΑ ΣΚΑΤΑ...ΕΙΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ,ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΕΣΤΕΣ!!!ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΑΣ,ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΔΕ ΠΙΑΝΕΤΕ ΜΙΑ...ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ,ΚΡΕΜΑΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΓΤ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ ΤΠΤ ΑΛΛΟ ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ!!!
ΦΩΝΤΑΣ είπε...

ΠΟΙΟΣ,ΠΟΤΕ,ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ,ΠΟΣΟ ΠΟΣΟ,ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΛΑΒΑΝ ΩΣ ΔΑΝΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ?
Ανώνυμος είπε...

Ο Ραφαέλ Κορέα ειναι πατριώτης ενώ ο ΓΑΠ προδότης.
Και το πιο βασικο;
εβραίοκαθήκι!
Αυτή είναι η διαφορά.
Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ ΑΡ----Α ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΧΑΖΟΓΙΟΡΓΗ ΜΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΦΡΥΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια