Διάφορα | 17/6/2010 10:44 |
Η μεσογειακή διατροφή συντελεί στον έλεγχο της καρδιακής νόσου | |
health.in.gr | |
Νέα Υόρκη: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τα καρδιακά νοσήματα και επίσης μπορεί να βοηθήσει τους καρδιοπαθείς να παραμείνουν σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Η διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο. Η Δρ Χριστίνα Χρυσοχόου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξηγεί ότι μέχρι πρότινος ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το αν η μεσογειακή διατροφή είναι επιβοηθητική για άτομα που πάσχουν ήδη από καρδιακή νόσο. Για να διερευνήσει το θέμα, εξέτασε δείγμα 1.000 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα ή έπασχαν από σοβαρή στηθάγχη σε κατάσταση ηρεμίας ή μετά από ελαφρά σωματική δραστηριοποίηση. Κάθε ασθενής κατατάχθηκε σε μια κλίμακα από το 0 έως το 55 σύμφωνα με το πόσο κοντά βρισκόταν το διατροφικό του πρόγραμμα στην Μεσογειακή Διατροφή. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς είχαν υποστεί δεύτερο καρδιακό επεισόδιο εντός δύο ετών από την πρώτη εισαγωγή τους στο νοσοκομείο με καρδιακά αίτια. Αλλά οι ασθενείς με διατροφή πιο κοντά στο μεσογειακό πρότυπο είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή στηθάγχη κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο. Είχαν τις μισές πιθανότητες από τα άτομα που έκαναν διατροφή πολύ διαφορετική από την μεσογειακή να υποστούν καρδιακό επεισόδιο εντός ενός χρόνου και σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν επαναλαμβανόμενα καρδιακά προβλήματα εντός δύο ετών. Για κάθε επιπλέον πόντο στην 55βάθμια Κλίμακα Μεσογειακής Διατροφής, ο ατομικός κίνδυνος για επακόλουθο καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα δύο χρόνια μειωνόταν κατά 12%. Οι ασθενείς με την πιο κοντινή διατροφή στο μεσογειακό πρότυπο είχαν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν μειώσεις ως προς την ικανότητα της καρδιάς τους να διατηρήσει την πλήρη λειτουργικότητα των κοιλίων, όπως και της καρδιακής αναδόμησης. Όταν η ερευνήτρια εξέτασε τα διαφορετικά συστατικά της Μεσογειακής Δίαιτας ξεχωριστά, διαπίστωσε ότι τα λαχανικά και οι σαλάτες και τα καρύδια, ήταν οι παράγοντες που μείωναν τον κίνδυνο. Τα άτομα που έτρωγαν λαχανικά, σαλάτες ή καρύδια καθημερινά ή εβδομαδιαίως είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιακών προβλημάτων εντός διετίας από την αρχική νοσηλείας τους συγκριτικά με όσους έτρωγαν ελάχιστα λαχανικά, σαλάτες και καρύδια. Η Δρ Χρυσοχόου καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι «οι στρατηγικές μείωσης της θνησιμότητας και τη νοσηρότητας λόγω καρδιακής νόσου θα πρέπει να περιλαμβάνει μια διατροφή με χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής». |
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια