29 Ιουν 2010
ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ
Ζητούσε 12.000 ευρώ καθαρά ως προσωπική αµοιβή, όπως είχε συνηθίσει επί προηγούµενης διοίκησης στην ΕΡΤ, ο Σπύρος Παπαδόπουλος για το «Στην υγεια µας», αλλά αναγκάστηκε τελικά να περιοριστεί στις 9.000 ευρώ (36 εκποµπές θα στοιχίσουν συνολικά 1,83 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ)
Παράδειγµα 1ο: Τοποθετήθηκε διευθύντρια ειδήσεων στο ραδιόφωνο µε 12.000
ευρώ µηνιαίως, στενή φίλη µέλους του Δ.Σ. και στελέχους του Μαξίµου. Σύµβαση, η οποία ανανεώθηκε δύο ηµέρες πριν από τις εκλογές. Η εν λόγω παραιτήθηκε, άλλωστε η σύµβαση θα ακυρωνόταν, αλλά µας δίνει µια ιδέα για το τι γινόταν στην ΕΡΤ («ΤΑ ΝΕΑ» έχουν στα χέρια τους όλα τα σχετικά έγγραφα).
Δηµοσιογράφος και διαφηµίστρια, µε δική της διαφηµιστική εταιρεία, είχε µισθό από την ΕΡΤ µε ειδική σύµβαση. Επιπλέον, είχε δίωρη εκποµπή στη δορυφορική από την οποία προέβαλλε στον απόδηµο Ελληνισµό σηµαντικούς Έλληνες. Ορισµένοι από τους οποίους ήταν πελάτες της διαφηµιστικής εταιρείας. Παραγωγός εταιρεία τής εν λόγω εκποµπής ήταν η ίδια ακριβώς που είχε αναλάβει µε διαγωνισµό και µέρος του µοντάζ της ΕΡΤ. Από συµπτώσεις, άλλο τίποτε! Σε µία από τις εκποµπές προβλήθηκε µεγάλη φαρµακοβιοµηχανία και όταν παρατήρησε υπάλληλος ότι αυτό είναι διαφήµιση, βρέθηκε µε µετάταξη.
Παράδειγµα 3ο: Σε επερώτηση στη Βουλή για την εν λόγω εκποµπή («Πανόραµα»), η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι «τέτοια πράγµατα δεν συµβαίνουν στην ΕΡΤ» και ότι το δορυφορικό πρόγραµµα της ΕΡΤ σηµειώνει αύξηση τηλεθέασης. Ο σχετικός φάκελος µε καταγγελίες και έγγραφα βρίσκεται στα χέρια της ΕΣΗΕΑ, πλην όµως ακόµη δεν έχει παραδοθεί στο Πειθαρχικό.
Παράδειγµα 4ο: Εµφανίζονταν λίστες για «αποκλειστικές συµβάσεις» µε δηµοσιογράφους, ορισµένοι εκ των οποίων παρά την «αποκλειστικότητα» εργάζονταν και σε άλλα µέσα, ενώ άλλοι εµφανίζονταν µε µισθούς 4.000 και 5.000 ευρώ. Το πρόβληµα δεν είναι γιατί προσελήφθησαν, αλλά ότι η ΕΡΤ αντιµετωπιζόταν σαν µέσο απορρόφησης της ανεργίας στον δηµοσιογραφικό κλάδο µε αδιαφανή κριτήρια, γεγονός που καθιστούσε δυσχερή την κριτική στάση απέναντι στις πράξεις και το έργο της διοίκησής της από εκείνους που θα έπρεπε να την ασκούν.
Παράδειγµα 5ο: Στη δορυφορική ΕRΤ-SΑΤ ο ένας διευθυντής _ που κόστιζε 3.000 ευρώ _ έγινε... τέσσερις, οι οποίοι κόστιζαν πάνω από 30.000 ευρώ. Μία από τις θέσεις ήταν της αναπληρώτριας διευθύντριας, την οποία δεν προέβλεπε καν το οργανόγραµµα. Σε θέση συντονιστή βρέθηκε ο αδελφός κυβερνητικού στελέχους µε µισθό 6.700 ευρώ µεικτά. Σε θέση ειδικού συµβούλου (εκ των πολλών του προέδρου) ο αδελφός άλλου. Δεν θα ισχυριστούµε ότι δεν είχαν τα προσόντα, ούτε ότι δεν συνεισέφεραν, απλώς στο θέµα των κριτηρίων ο παραπεµπόµενος τώρα πρόεδρος της ΕΡΤ ουδέποτε απάντησε.
Παράδειγµα 6ο: Προσελήφθη µια επιπλέον διευθύντρια µάρκετινγκ και δηµοσίων σχέσεων – ενώ υπήρχε ήδη µία µε µπόνους και αποζηµιώσεις – µε µισθό πάνω από 9.000 ευρώ. Η κατασπατάληση του δηµοσίου χρήµατος γινόταν χωρίς κριτήρια, µε βάση το «γούστο» του πρώην προέδρου – ή τις εντολές για «εξυπηρετήσεις» είτε προσωπικές, είτε µιας σκοτεινής πολιτικής διαπλοκών – κατά παράβαση ακόµη και του κανονισµού.
Η απάντηση του πρώην προέδρου στους διαφωνούντες; «Να πάνε στον εισαγγελέα».(τώρα που πήγαν στον εισαγγελέα να δουμε τη μαγκιά σου ξοφλημενε)
Η ΕΡΤ, οι διώξεις και οι ακρίδες
Της Πόπης Διαµαντάκου
Εκπληξη η απαγγελία κατηγοριών κατά επτά πρώην στελεχών της ΕΡΤ; Οχι. Βαθύτατη απορία για την ευκολία να διαστρεβλώνονται κανονισµοί, ευκολία η οποία δεν µπορεί παρά να εκπορευόταν από πολιτική στήριξη
Διαβάζοντας έγγραφα, πρακτικά και αποφάσεις του διοικητικού συµβουλίου της ΕΡΤ... Βλέποντας λίστες προσλήψεων (και δηµοσιογράφων) µε υπέρογκες αµοιβές, παραγωγές απολύτως διαβλητές ως προς το γράµµα και το πνεύµα του νόµου, απονοµές µπόνους και αποζηµιώσεων που πολλαπλασίαζαν µισθούς σε στελέχη...
Διαβάζοντας τις απαντήσεις σε επερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή για διαπιστωµένα σκάνδαλα, οι οποίες αποπνέουν την αλαζονεία µιας εξουσίας που µόνο στην ισχυρότατη πολιτική στήριξη µπορεί να βασιζόταν... Σε όλα αυτά διαπιστώνουµε ανάγλυφα το πνεύµα και το έργο µιας κυβερνητικής αντίληψης που οδήγησε τον τόπο στην απόλυτη χρεοκοπία. Γι’ αυτό και δεν είναι ούτε περιφερειακό ούτε δευτερεύον το πρόβληµα της ΕΡΤ και η άσκηση δίωξης σε επτά πρώην στελέχη (για δύο ακόµη γίνεται έρευνα) σε δύο για κακουργήµατα και σε τέσσερις για πληµµελήµµατα αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει.
Το επίµονο ξετύλιγµα του κουβαριού από την εισαγγελέα για να βρεθεί η πραγµατική διαδροµή του χρήµατος σηµαίνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να ανατραπούν νοοτροπίες που αφυδάτωσαν τις δυνάµεις της ΕΡΤ, τις εξάντλησαν, καθώς δεν άφησαν µέθοδο φίµωσης που να µη χρησιµοποιήσουν από αποκλεισµούς, µετατάξεις όσων τολµούσαν να επισηµάνουν τις παρατυπίες, ακόµη και πειθαρχικές διώξεις µε αίολα επιχειρήµατα για να βουλώσουν στόµατα.
Για να ανακάµψει η ΕΡΤ θα χρειαστεί να υπάρξει αξιοκρατία και εξυγίανση των στατιστικών, των οικονοµικών µεγεθών και κυρίως συγκροτηµένη άποψη για τη σχέση πολιτισµού και χρήµατος. Αυτό θα είναι και το δυσκολότερο σκέλος, καθώς ενώ αγωνίζεται να βρει την ανάσα του ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισµός αντιµετωπίζει τις αλλεπάλληλες απεργίες, που «σίγησαν» την πρωινή ζώνη, ακολουθεί και η 48ωρη της ΕΣΗΕΑ, ενώ την περίοδο στην οποία αφορούν οι διώξεις δεν είχε ουδέποτε απεργήσει.
Οπως και αν έχει η ΕΡΤ ήταν και παραµένει η βιτρίνα. Είναι το θέατρο των σχέσεων πολιτικής και µίντια. Εκ του νόµου της λειτουργίας της. Οπου το παραγόµενο πολιτιστικό προϊόν, το πρόγραµµα, είναι το ένα σκέλος, το εµφανές, το ευκόλως κρινόµενο και συχνά η θολή κουρτίνα που πίσω της κρύβει δαιδαλώδεις διαδροµές διαπλοκής. Αυτές που αντικαθιστούν υγιείς δοµές ενός δηµόσιου οργανισµού, οι οποίες ουδέποτε συστήθηκαν, αλλά όχι µόνο συντηρήθηκαν, αναπτύχθηκαν επί ηµερών Χρήστου Παναγόπουλου. Και ως φαίνεται µε τη στήριξη ή έστω µε την «εν λευκώ» εµπιστοσύνη της κυβέρνησης. Αλλωστε, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονταν στο Δ.Σ. της ΕΡΤ και συµφωνούσαν πλήρως µε τις αποφάσεις.
Βρίθουν παραδειγµάτων τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Επιλέγουµε ενδεικτικώς εκείνα για τη µίσθωση του «Αθηνών Αρένα» για το γιουροβιζιονικό σόου.
Κόστος: 190.000 ευρώ. Τη στιγµή που η οικονοµική κρίση γονάτιζε τα ελληνικά νοικοκυριά. Στην αντίρρηση του εκπροσώπου της ΠΟΣΠΕΡΤ για τη σπατάλη, η απάντηση του πρώην προέδρου ήταν: «Σε δηµοκρατία ζούµε και οι διαφωνίες είναι ανεκτές. Το να ζούµε σε κλίµα µιζέριας είναι πάρα πολύ εύκολο. Η µιζέρια, η αναβλητικότητα και η άρνηση των πάντων ήταν πάντα χαρακτηριστικά εύκολα για ανθρώπους που δεν θέλουν την πρόοδο...».
Μάλιστα. Πρόοδος ήταν η σπατάλη. Για χάρη µιας στιγµιαίας ψευδογκλαµουριάς. Πρόοδος ήταν να τροφοδοτεί η ΕΡΤ τη µεσηµεριανάδικη κουτσοµπολίστικη υποκουλτούρα. Αλλωστε, το λέει και ο νόµος για τη λειτουργία της ότι οφείλει να είναι θεµατοφύλακας του εγχώριου πολιτισµού, της γλώσσας και των παραδόσεων. «Fly to the top, baby» που λέει και το ρεφρέν του Sakis.
«Να µη µιζεριάζουµε» επιµένει ο πρόεδρος, διαβάζουµε. Και προσθέτει ότι θέλει τελετή για να δώσει µπόνους σε στελέχη που εργάστηκαν σκληρά στην ΕΡΤ. Αντιδρά ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ µε το εύλογο επιχείρηµα µε ποια κριτήρια θα δοθούν, γιατί στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί φαινόµενα να τα µοιράζονται ηµέτεροι και κολλητοί.
Εξανίσταται το µέλος του Δ.Σ. (και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού) κ. Ζακυνθινός: «Αν είναι δυνατόν να προτείνει κολλητό του ο πρόεδρος!
Αυτά δεν γίνονται ούτε σε ιδιωτικές εταιρείες, όπου επικρατεί καθεστώς φαυλότητας»! Οι διώξεις που ασκήθηκαν τελικώς, χαρακτήρισαν το καθεστώς της «ηθικής» ΕΡΤ.
ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ απο τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια