Κρίση, ποια Κρίση; (Η Ελλάδα ως πειραματόζωο)
Θυμάστε τον περίφημο δίσκο των Supertramp “Crisis, What Crisis?”; Ε, λοιπόν, εδώ και μερικές ημέρες, βλέποντας τα καθέκαστα, έχει καρφωθεί στο μυαλό μου μια ασχημάτιστη προς το παρόν θεωρία, που δυστυχώς όμως φαίνεται να έχει κάποια βάση. Τη δουλεύω ακόμη, προσπαθώντας να τη μορφοποιήσω, που θα μου πάει; Kάπου θα δέσει. Δεν μου βγαίνει που λέτε από το μυαλό, πως η Ελλάδα δεν περνά καμία οικονομική κρίση, τουλάχιστον στο βαθμό που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Πάντα είχαμε δημοσιονομικά ελλείμματα και πάντα ζούσαμε με δανεικά ως χώρα. Και απ`ότι διαβάζω, η Βρετανία έχει εξίσου μεγάλα ελλείμματα, η δε Αμερική εξίσου μεγάλα δημόσια χρέη. Και σιγά την οικονομία μας, που απειλήθηκε από τη παγκόσμια κρίση και φούμαρα. Ούτε μέγεθος έχουμε, ούτε κατασκευάζουμε τίποτα, ούτε καν μεταπράττουμε πλέον. Στα απόνερα της παγκόσμια οικονομίας φυτοζωούμε. Σαν τα βατράχια που πλατσουρίζουν στα ρηχά, και βλέπουν από μακριά τους καρχαρίες να κάνουν τα μακροβούτια τους. Αεριτζήδες ήμασταν και είμαστε. Έχουμε έναν δημόσιο τομέα, που απλά τροφοδοτεί τον «κρατικοδίαιτο» ιδιωτικό. Και στη μέση έχουμε μια υπερτροφική παραοικονομία με άφθονους παπατζήδες, μεσάζοντες και «εργολάβους». Όπως δηλαδή είχαμε πάντα. Δυστυχώς.
Κυκλοφορώντας στους δρόμους και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν κάποια ορατά στοιχεία πως όντως διανύουμε μια κάποια κρίση. Είναι όμως αρκετά ώστε να δικαιολογήσουν την έλευση του ΔΝΤ και το μέγεθος των ριζικών αλλαγών που μας επιβάλλουν; Βλέπω πολλά καταστήματα κλειστά, πολλά ΙΧ. παρατημένα με κουκούλες ή με πωλητήρια, βλέπω χαμηλές ταχύτητες στην οδήγηση, αστρονομικές τιμές στη βενζίνη, κομπιουτεράκια με υπολογισμούς στα σουπερμάρκετ, και φάτσες κατεβασμένες. That’s it όμως. Από εκεί και πέρα, οι καφετέριες παραμένουν γεμάτες, τα πολυκαταστήματα σφύζουν από ζωή, τα μπαράκια και οι ταβέρνες το ίδιο, και ο δρόμος για Χαλκιδική είναι μονίμως μποτιλιαρισμένος και σε ρυθμό σημειωτόν… α, είναι και τα θηριώδη τζιπ, που συνεχίζουν να μου σπάνε τα νεύρα όπου κι αν κοιτάξω. Για τις Καγιέν και τις BMW με τα φιμέ τζάμια δεν το συζητάω. Ελληνικά στοιχεία πλέον, όπως το τζατζίκι και ο μουσακάς.
Προχθές το βράδυ, πήγα με τον φίλο μου τον Αναρμόδιο Θράκα για ούζα. Δευτέρα βράδυ, και η ταβέρνα ήταν πλήρης! Υπήρχαν απ έξω και ουρές. Δευτέρα βράδυ παρακαλώ.
Μήπως ρε παιδιά δεν υπάρχει καμία κρίση, και απλά κάποια άκρως υψηλόβαθμα κέντρα, από αυτά που ακούμε στις συνωμοσιολογικές θεωρίες, με εργαλείο τους τον «λαοπρόβλητο» ΓΑΠ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι φαλιρίσαμε; Και δεν μιλάω για κέντρα τύπου άξονα Γαλλίας-Γερμανίας ή ΗΠΑ-Βρετανίας κλπ. Μιλάω για αυτούς που καθορίζουν τους άξονες. Για τα μεγάλα κεφάλια της Νέας Τάξης δηλαδή. Μπίλντερμπεργκ και βάλε.
Γιατί όμως; Μα για να περάσουν τις όποιες αλλαγές χρειάζεται να περαστούν, προκειμένου η Ελλάδα ως οικονομικό και κοινωνικό πειραματόζωο, να ανοίξει το δρόμο για τα κελεύσματα της επερχόμενης «Νέας Τάξης» της παγκοσμιοποίησης.
Με πρόσχημα δηλαδή την ενδεχόμενη οικονομική μας κατάρρευση και χρεοκοπία, άνοιξε ο δρόμος για ριζοσπαστικές αλλαγές στη καθημερινότητα και στα θεωρούμενα ως κεκτημένα μας, χωρίς όμως να ανοίξει μύτη. Και εκεί που πήγε κάτι να γίνει, πάρε μια εν ψυχρώ δολοφονία αθώων (υπάλληλοι της ΜΑΡΦΙΝ) και τα κεφάλια μέσα.
Δεν θα ξεχάσω, τις πρώτες μέρες που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω οικονομικής κρίσης και σεναρίων πτώχευσης, ο ΓΑΠ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό. Σαν να μην υπήρχαν άλλα φλέγοντα ζητήματα. Γιατί; Τι σχεδίαζε και δεν μπορούσε να περιμένει; Λίγο μετά, με μπόλικη κινδυνολογία συνεπικουρούμενη και από τα «μεγάλα» κανάλια, μας έφερε και τους επιτηρητές του ΔΝΤ ωσάν μπάστακες.
Σήμερα, και αφού μεσολάβησαν περικοπές μισθών, καταργήσεις επιδομάτων, αυξήσεις φόρων, και άλλα πολλά που σε μια πιο νορμάλ κατάσταση θα οδηγούσαν σε μαζικές εξεγέρσεις, άρχισαν κάποιοι δειλά δειλά, να μιλάνε και για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου! Πολύ καλή συγκυρία, δεν λέω. Αφού πάμε για οικονομικό φούντο, τι καλύτερο από το να μοιραστούμε τα πετρελαϊκά κοιτάσματα με τους φίλους γείτονες, να ξεχρεώσουμε, και ξαφνικά να γίνουμε όλοι μας σεΐχηδες, επιστρέφοντας στα σκυλάδικα, χωρίς όμως ενοχές αυτή τη φορά.
Ενδιαμέσως, τέρμα σε όλα τα εργασιακά κεκτημένα που πήραν πάνω από 100 χρόνια σκληρών αγώνων για να κερδηθούν, ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση συντάξεων, ασφαλιστικό, και ων ουκ έστιν αριθμός «μεταρρυθμίσεων»!!! Η χαρά του Μάνου και του Ανδριανόπουλου δηλαδή. Α ξέχασα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων… Και δεν ανοίγει μύτη. Ο μπαμπούλας της χρεοκοπίας καραδοκεί. Έτσι τουλάχιστον μας λένε. Και το πιστεύουμε. Σε βαθμό, που πολλοί μικρομεσαίοι, υπάλληλοι κλπ. να αυτομαστιγώνονται, και να ομολογούν, με ενοχικό ύφος, πως φταίμε και πως θα πρέπει να πληρώσουμε. Πως ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας. Εμείς, οι μικροί. Την ίδια ώρα που διαβάζω ότι τα κότερα και οι θαλαμηγοί διπλασιάστηκαν στις μαρίνες, πως οι Έλληνες κατέχουν περισσότερες off shore από ποτέ, πως οι καταθέσεις αλλά και γενικά το τραπεζικό μας σύστημα δουλεύει στο φουλ, έχοντας περάσει πανηγυρικά τα τεστ «κόπωσης» και αντοχής, και πάει λέγοντας.
Συνοψίζω: Μήπως δεν υπάρχει κρίση; Μήπως όλα είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι- πείραμα όπως αυτά που έκανε στη δεκαετία του `50 ο διάσημος ψυχολόγος Ζιμπάρντο; Και στο οποίο εμείς συμμετέχουμε εκόντες άκοντες; Με σκοπό να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσουμε ομαλά σε μια νέου τύπου αυτοκρατορία. Και στη πορεία να απεμπολήσουμε εθνικισμούς, πατριωτισμούς, κοινωνικό κράτος, και άλλες νεκρές αποσκευές που ενοχλούν το όραμα της νέας τάξης πραγμάτων; Δεν ξέρω. Ρωτάω.
Βέβαια η απάντηση της λογικής στο παραπάνω ζαλισμένο ερώτημα είναι: «Μα αφού υπάρχει κρίση. Μετρήσιμη και ορατή». Έ τότε, δεν εξηγείται αλλιώς. Η κρίση ήρθε και έδεσε σαν βούτυρο στο ψωμί των «αφεντικών» μας. Μάνα εξ ουρανού για αυτούς και τους απανταχού μπόσηδες. Ακόμη δηλαδή κι` αν δεν υπήρχε κρίση, θα έπρεπε να την εφεύρουν. Για αυτό τους βλέπετε να μην ανησυχούν. Για αυτό ο ΓΑΠ κάνει τα μπάνια του ανέμελος. Δεν χρειάζεται να κάνει τον μπαμπούλα. Το ρόλο αυτό τον παίζει η ίδια η κρίση, συνεπικουρούμενη από υπουργούς τύπου Λοβέρδου και Μπιρμπίλη. Οι δολοφόνοι με το αγγελικό πρόσωπο.
Η παγκόσμια κρίση που τα απόνερα της έφτασαν και σε εμάς, είναι το ιδανικό όχημα που χρειάζονταν, για να περάσουν ότι ακριβώς μέτρο θέλει η ολιγαρχία. Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Η άλλη λύση θα ήταν …ένας πόλεμος. Δηλαδή κουλουβάχατα.
Strange Attractor
Από Factorx τη(ν) Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010, 08:30 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε, Πρώτη Σελίδα. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
h**p://www.tanea.gr/rendered.htm
Τα πεντε ΔΕΝ του κ. Παπακωνσταντινου. Μετα την τηρηση των τριων ΔΕΝ του κ. Λοβερδου μπορουμε να κοιμομαστε ανησυχοι
Για αυτό ο ΓΑΠ κάνει τα μπάνια του ανέμελος. Δεν χρειάζεται να κάνει τον μπαμπούλα. Το ρόλο αυτό τον παίζει η ίδια η κρίση, συνεπικουρούμενη από υπουργούς τύπου Λοβέρδου και Μπιρμπίλη. Οι δολοφόνοι με το αγγελικό πρόσωπο.
To play station του Κ.Κ. φταιει…και οτι ο ΚΚ τα ειχε βαλει στον αυτοματο πιλοτο!!!!!
Ο ΓΑΠ αυτο τον καιρο διαλογιζεται και ανταλλασει αποψεις με τα ψαρια του Αιγαιου..δεν κανει διακοπες, λαθος καταλαβατε.
Εχουν 5 εγκαθετους στα καναλια και στις εφημεριδες που κανουν τον κοσμο να τρελλενεται μεσα στο καλοκαιρι
Καλη συλλογιστική. Παραδέχομαι πως έτσι κάπως είναι. Ο φόβος της κρίσης προκάλεσε τη κρίση. Ψυχολογικό δηλαδή.
Λέτε να ισχύει κάτι τέτοιο;
Οσο αφορα την αυτοκρατορια ο ΓΑΠ δεν κρυβει λογια πια.Ειναι υπερ μιας παγκοσμιας κυβερνησης οπως ειπε στο Foreign Policy.
Τωρα στο μεταξυ ο τζογος στις πλατες μας τους ειναι καλοδεχουμενος.
Και ποιος τον ρωταει αυτον τι θα κανουν οι αλλες χωρες;
O διεθνης ζητιανος απαιτει απο κυριαρχες χωρες να παραδωσουν την ανεξαρτησια τους.
Λες να μιλαει απο μονος του;Καπου τα ακουσε…
Φυσικα τα ακουσε.Ειναι παρανοικες επιδιωξεις των 90ς.Η εποχη του μονοπολικου κοσμου περασε.
http://news.yahoo.com/s/ap/20100805/ap_on_re_as/as_china_us_carrier_killer
Μπαινουμε σε μια εποχη αντιπαραθεσης παλιων και νεων μεγαλων Δυναμεων.Απλως ο Γιωργος θελει να παρουσιασει τη δικη του πολιτικη ως απορρεουσα απο καποια δηθεν παγκοσμια αρχη.Οποιαδηποτε αναλυση του εξωτερικου να δει κανεις προβλεπει νεους ανταγωνισμους μεγαλων και μικρων κρατων και νεες σφαιρες επιρροης.
Μωρέ γείτονα strange…ακόμα απορείς δλδ με όλα αυτά;
Εξακολουθείς να έχεις αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο “κατασκευάστηκε” αυτό το πράγμα που ζούμε;
Προφανώς η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κι η περικοπή των συντάξεων έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Τα χρήματα αυτά λείπουν από την αγορά.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το ψυχολογικό πρόβλημα. Ολοι περιμένουν ακόμη περισσότερα μέτρα, ακόμη λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην ξοδεύουν τίποτα. Και φυσικά γίνεται φαύλος κύκλος.
Χαμηλότερος τζίρος, απολύσεις, ακόμη λιγότερα χρήματα στην αγορά.
Τα μέτρα μπορεί να παρθούν, μπορεί κι όχι, σε κάθε περίπτωση μειώνεται ο κύκλος εργασιών.
Τη δουλειά τους την κάνουν μιά χαρά, μας καταρρακώνουν. Σαν τα σκυλιά του Παβλόφ, ξέρουν την αντίδρασή μας. Κι εμείς κάνουμε ακριβώς αυτό που περιμένουν, κρεμάμε το στόμα και περιμένουμε τα χειρότερα.
Το έχω ξαναγράψει, κατάφεραν να μας διασπάσουν τελείως, όχι ότι σα λαός είμαστε και ποτέ ενωμένοι. Δυστυχώς τα κανόνια της αγοράς δεν ηχούν αρκετά δυνατά στα αυτιά μας για να μας συσπειρώσουν. Κι όταν οι βολές πλήξουν τον καθένα από μας, πάλι δεν ξυπνάμε, παλεύουμε για τη δική μας ιδιωτική επιβίωση.
Υπάρχει τρόπος να πάρουν μάθημα από μας!
Ποιές διαδηλώσεις κι απεργίες;! Στάση κάθε είδους πληρωμών, για δύο μήνες, ας μην πληρώσουμε δάνεια, κάρτες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ασφάλειες, εφορία, και θα δούμε……
Μα πολλοί το λέγαμε ήδη από το φθινόπωρο του 2008: η κρίση στην Ελλάδα είναι τεχνητή. Ή όπως απάντησε ένας σοβαρός Έλληνας οικνομολόγος (αν δεν απατώμαι) όταν τον ρωτήσανε “πότε θα σταματήσει η κρίση”: “Όταν κλείσετε την τηλεόρασή σας.”
Σίγουρα ο φόβος της κρίσης γέννησε μια βρεφικού μεγέθους κρίση από μόνος του, αλλά που εύκολα σχετικά αντιμετωπίζονταν με “ενέσεις”, όχι τόσο με το να σκορπάται χρήμα, όσο με έξυπνες κινήσεις (εγγυοδοσία μέσω ΤΕΜΠΜΕ, εγγυοδοσία καταθέσεων, μείωση τέλους ταξινόμησης κλπ.). Δεν είναι τυχαίο ότι ο “Κουρασμένος της Ραφήνας” έπαιρνε εύσημα από τους Ευρωπαίους, είμασταν οι μοναδικοί με ανάπτυξη και ήδη από το καλοκαίρι του 2009 η αγορά και η ψυχολογία ξαναπαίρνανε τα πάνω της, εν όψει και απόσυρσης, προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών κλπ.
Και μετά ήρθε το ΓΑΠ… Το μόνο που μας κρατάει αυτή τη στιγμή είναι το μαύρο χρήμα που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια. Ίσως αν κάποια στιγμή ρίξουν χρήμα στην αγορά και όλοι οι κλασικοί ΔΥ των 4-5 χιλιάδων ευρώ που τα κάνανε μασούρι δούμε λίγο φως.
Τελικά υπάρχει κρίση ή είναι όλα ένα ψέμμα των μυστικών ελιτ που επιδιώκουν τη νέα παγκόσμια τάξη;
το σχέδιο είναι το ξεπούλημα των πόρων κάθε χώρας (αρχής γενομένης της κακομοίρας της Ελλάδας) σε μεγάλα συμφέροντα του εξωτερικού που εκπροσωπούνται από ντόπια.
έγινα 41 χρονών αλλά το ότι θα άρχιζα να μιλάω σαν κομμουνιστής ούτε που το φανταζόμουν…….
ΠΑΟΚΑΡΑ ΟΛΕ! ¨οσο με πληγώνεις τόσο με πωρώνεις!!!!!!!
Και κρίση υπάρχει και ρευστότητα δεν υπάρχει και πρόβλημα υπάρχει. Είναι μέγα σφάλμα να έχετε μια συγκεκριμένη οπτική της οικονομίας η οποία βασίζεται στους πόσους νεόπλουτους νεοέλληνες πήγαν με τα jeepakia τους στην ταβέρνα ή πόσοι νεαροί γόνοι πλουσίων οικογενειών κυκλοφορούν με BMW και ΜΕRCEDES για να ρίξουνε τις κοπελίτσες στο κρεβάτι. Σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και είναι αρκετοί και σίγουρο είναι ότι κυκλοφοράνε αναμεσά μας. Παλιότερα είχα πει ότι η χώρα χρεωκόπησε και με χαρακτηρίσατε κινδυνολόγο. Μετά είπα ότι θα κοπούν μισθοί και με είπατε υπερβολικό. Τώρα σας λέω ότι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τα ποσά που πρέπει να βρεθούν αγγίζουν τις 100,000 με 120,000 σε βάθος 4ετίας. Είναι προφανές ότι ο ΓΑΠ δεν θα τολμίσει να πάρει μια τέτοια απόφαση μόνος του και γιαυτό θα πάμε σε διπλές εκλογές και σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με την συμμετοχή των δύο μεσαίων(πλέον) κομμάτων και του εξαπτέρυγου Καρατζαφέρη. Η τρόϊκα είναι εδώ και θα μείνει κύριοι. Είναι πολλά τα πλούτη που θέλουν να φάνε.
Φίλε Strange Attractor
Ασπάζομαι απόλυτα το συλλογισμό σου και για ενίσχυση να προσθέσω και εγώ το δικό μου.
Μήπως είναι όλα όσα ζούμε σήμερα, είναι μέρος ενός κανονισμένου παιχνιδιού με προαποφασισμένο τέλος;
Μήπως είμαστε το πρώτο πειραματόζωο ενός μεγάλου πειράματος για την μελέτη και τους τρόπους εφαρμογής ενός στρατηγικού σχεδίου που σκοπό έχει τη νέα υποδούλωση των λαών και την επαναφορά της εξουσίας των δυνατών σε σύγχρονες μορφές φεουδαρχίας, τσιφλικιών και λατιφουντίων;
Μήπως μέσα στα πλαίσια αυτού του πειράματος μετρούν τις αντιδράσεις ενός λαού με μεγάλη παράδοση στην ελευθερία τη φιλοπατρία τη δημοκρατία και την αντίσταση σε κάθε καταπίεση, προκειμένου να εκτιμήσουν τις δυνατότητες και τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου;
ή
Μήπως είμαι ένας φαντασιόπληκτος συνομοσιολόγος;
Βασίλη, είσαι στη σωστή κατεύθυνση. Ψάξε να μάθεις για τα πειράματα του Ζιμπάρντο στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Διδάσκουν πολλά για τη φύση μας.
Κάτι σαν την ιστορία των σιδηροδέσμιων της σπηλιάς του Πλάτωνα. Όλα είναι σικέ!
Παγκόσμιο σύστημα: Νομίζω πώς είναι καιρός να ξεχάσουμε τις αναλύσεις περί Αυτοκρατορίας τύπου Toni Negri, Michael Hardt ή Max Keiser και να πιάσουμε το De administrando imperio του Κωνσαταντίνου Πορφυρογέννητου ή και κάποιο προηγούμενο Μεσαιωνικό στρατηγικό σύγγραμμα.
Η Δυτική Αυτοκρατορία έχει μπεί σε βαθύτατη παρακμή και στο έδαφός της διαγκωνίζονται βάρβαροι Βάνδαλοι Wallstreetάδες και μαύροι Καίσαρες από τη Νουμιδία. Ακόμη και το όργανο Διεθνούς Νομισματικής Τιμωρητικής της έχει πέσει στα χέρια των Φράγκων και της Λεγεώνας των Ξένων που τους συνοδεύει: Είδατε τον Δανό τον Τόμσεν της Τρόικας και του ΔΝΤ; Είναι σαν Βάραγγος – Βίκιγκ εκατόνταρχος της Βυζαντινής αυτοκρατορικής φρουράς του Δομήνικου του Α’. Μόνο το κράνος με τα κέρατα του λείπει.
Αλλά παρά τη “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”, το Μέσο Βασίλειο της Παλαιάς Ηπείρου δυσκολεύεται να επωφεληθεί: Δεν έχει δυστυχώς Καρλομάγνο, ο Νικολά ασχολείται πολύ με τον ποδόγυρο, η Άνγκελα βλέπει το κυβερνητικό ανάκτορό της να γκρεμίζεται και Πράσινους κισσούς να σκεπάζουν τα ερείπια.
Η παράπλευρη Παλαιά Ανατολική Δύναμη του Πετρελαίου καίγεται από το Ατμοσφαιρικόν Πύρ. Η πιό Ανατολική, των Βόρειων Ζενιστών Μίγκ, των Σαγκαïτών Ναυτικών Γουέι και των Σαμουράι Νομούρα, γεμίζει ακούραστη τα θησαυροφυλάκιά της, καγχάζοντας για τους ελαφρόμυαλους της Δύσης. Ετοιμάζει τη δική της φούσκα.
Οι σύγχρονοι αναλυτές το λένε ορθά κοφτά: Ο Δάσκαλος Γιόντα σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι αργοπεθαίνει με σπασμούς η Δυτική Αυτοκρατορία, ενώ ταυτόχρονα μεγάλη, άδηλης έκβασης αναταραχή υπάρχει στον Παλαιό Κόσμο.
Η Δυτική Αυτοκρατορία, μια και χρωστά σε όλους, και την ληστέψανε από μέσα οι “Δυνατοί” της αργυραμοιβοί, στηρίζεται πιά μόνο στις λεγεώνες της. Αλλά κι αυτές απο το Ιράκ φεύγουν και στο Αφγανιστάν ήδη ηττήθηκαν. “Rom is burning”, την τελική ετυμηγορία για την Αιώνια Αυτοκράτειρα την έχει εκδόσει ήδη από καιρό ο ευγενέστερος των Τζεντάι, Ρόμπερτ Ρέντφορντ (Lions foe lambs).
Σ’ αυτό τον κόσμο που καταρρέει, μια μικρή υπερχρεωμένη βαρωνεία στα Νότια Βαλκάνια (με υπεράκτιες γαίες στην Καραιβική) προσπαθεί να βάλει τάξη στα οικονομικά της, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μεγάλου μέρους του πληθυσμού της. Οι μισοί και πάνω κάτοικοι είναι φτωχοί, αλλά στις καλές της συνοικίες βλέπεις παντού Porsche Cayenne και βίλες με παράξενες πισίνες σκεπασμένες με πλαστικά και γύρω μακάβρια καμμένα δάση. Ένα ακόμα μυστήριο σ’ αυτό το μυστήριο, καταρρέοντα κόσμο.
Θα πρεπει ομως να παραδεχθεις οτι τη συνωμοσιολογια αυτη την προκαλει εν μερει και ο ιδιος ο Παπανδρεου με τις παρλαπιπες περι παγκοσμιας διακυβερνησης.
Ειναι σα να εχουν συμφωνησει και οι δυο αντιπαλοι ή “αντιπαλοι” “διεθνιστες νεοταξιτες” και “εθνικιστες” στο να παρουσιαζουν ενα πλασματικο σκηνικο παγκοσμιας κυβερνησης γιατι δε θελουν να συζητησουν ανοιχτα πραγματικες στρατηγικες επιλογες στον πραγματικο κοσμο των ΗΠΑ,της ΕΕ,της Ρωσιας και της Κινας.
Και αυτο βεβαια μπορει να σημαινει οτι παλαιοταξιτες και νεοταξιτες ειναι στο ιδιο στρατοπεδο : Σε αυτο που ΔΕΝ θελει να συζητησει πραγματικα την εναλλακτικη επιλογη του “ανηκομεν εις την Δυσιν” γιατι μπορει να τρομαξει ο κοσμος.
Ψυχραιμία, νομίζω ότι η ανωτέρω ανάλυσή μου, άν και άκρως αλληγορική, καλύπτει αρκετά πιστά τα διαδραματιζόμενα.
Δεν υπάρχει θέμα συνωμοσιολογίας αλλά στρεβλού, αυτοκαταστροφικού δρόμου που πήρε η παράσταση στο “θέατρο του κόσμου”, ίσως επειδή στους ανθρώπους υπάρχει εκ κατασκευής και “στρεβλό υλικό”
Δεν αναφέρω τυχαία τον Ρέντφορτ, τον θεωρώ πολύ διορατικό και αιχμηρό αναλυτή, πολύ καλύτερο από “περισπούδαστους”, ίσως επειδή είναι ελεύθερο πνεύμα και δεν δίνει δεκάρα για πλούτο, διασημότητα και χλιδή. Η κατάσταση έχει όντως αναλογίες με τους μεταρωμαικούς “σκοτεινούς χρόνους”. Και σ’ αυτό το ρευστό, κατακερματισμένο πεδίο δύναμης, κάθε σκέψη για “παγκόσμια διακυβέρνηση” θυμίζει ανέκδοτο, στην καλύτερη περίπτωση ευφάνταστο φιλοσοφικό όνειρο του Ιμμάνουελ Κάντ. Απόμένει όμως το πραγματικό, ρεαλιστικό αίτημα για μιά συννενόηση των ενστίκτων αυτοσυντήρησης, για διάσωση ενός ελάχιστου ορθολογιμού και αποτροπή του “χειρότερου κακού”.
Στο φώς των τωρινών γεγονότων, ίσως το δάχτυλο δείχνει ως “χειρότερο κακό” που μας απειλεί, το πύρ της Ρωσίας και τον παγωμένο Αμαζόνιο. Δηλαδή τον κόσμο να γυρίζει ανάποδα, να τον γυρίζει ανάποδα η ανθρώπινη πλεονεξία.
Αλλά φοβάμαι ότι ως κοινωνίες εθισμένες στην βολική αυταπάτη (και όχι μόνον ως Ελληνική κοινωνία), κυττάμε αλλοίμονο μόνον το δάχτυλο.
Ούτε το De administrando imperio του Κωνσαταντίνου Πορφυρογέννητου το αναφέρω ειρωνικά.
Είναι διπλωματικό και στρατηγικό σύγγραμα με πολύ μεγάλη αναλυτική αρετή, εξαιρετικά ρεαλιστικό και απολύτως χρηστικό για την εποχή του.
Καμμιά σύγκριση με τις μεταμοντέρνες, συνωμοσιολογικές ή δήθεν αντικειμενικές αναλύσεις της σύγχρονης Παγκόσμιας κατάστασης, “αριστερές” ή “δεξιές”, τύπου Χάντιγτον, Νέγκρι, Φουκουγιάμα (και πάμπολλες άλλες).
Με δεδομένες τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και τα αναλυτικά και άλλα εργαλεία που είχε στη διάθεσή του, ο Κωνσαταντίνος Πορφυρογέννητος υπερέχει κατά κράτος σε ακρίβεια, αναλυτική ποιότητα, ρεαλισμό και αποφυγή της φαντασιοπληξίας.
Ούτε και τα περί Φράγκων, Force de frappe στην Ουάσιγκτων και στο ΔΝΤ, με τη Λεγεώνα των Ξένων και τον Βάραγγο εκατόνταρχο του Δομήνικου του Α’ το αναφέρω (μόνον) ειρωνικά. Η λεγόμενη Νέα Τάξη είναι μια ιστορία passé, στο Ιράκ κέρδισαν τη μάχη χάσανε τον πόλεμο, στο Αφγανιστάν είναι ήδη τελειωμένοι. Rom is burning.
Έχει η Δυτική Αυτοκρατορία Δάσκαλο Γιόντα; Σε ποιον ανήκει η τιμή;
Νόαμ Τσόμσκι, ο αποστάτης.
Δεν είναι βέβαια τέλειος εις την Τζενταικήν τέχνην, αλλά για Αμερικάνος, υποφερτός είναι.
Ο Ρόμπερτ πάλι, από τα βουνα της Γιούτα, είναι γνήσιος Τζεντάι, αποστάτης εκ γενετής, ποτέ δεν τον λογάριαζαν για γνήσιο υπήκοο δικό τους οι Δυτικοί Αυτοκράτορες Ονώριος και Ρωμύλος ο Έσχατος.
Ρωμύλος Ευγουστύλος ο Έσχατος = G. Bush the Second
Ο Ομπάμα είναι ήδη ο μαύρος βάρβαρος Οδόακρος των Ερούλων, ο εκθρονιστής.
Αυτά, προς αποφυγήν νεων αποριών
Η κλασική περίοδος (του καπιταλισμού) ττέλος. Είμαστε ήδη στο Μεσαίωνα, το καταλάβατε; Ευτυχώς, ήρθαν οι βάρβαροι.
Ο Ρέντφορτν είναι ο ορισμός του ιππότη.
h**p://www.youtube.com/watch?v=5jzIL85SbrA
Και το Lions for Lambs θάφτηκε γιατί η έννοια βάρβαρος σήμαινε σε πρώτη φάση “καναπεδοπατάτα”. Με την ευγενική χορηγία της Νέας Τάξης.
Που ό,τι μπορούσε το έκανε για να χαθεί τελικά ο πόλεμος, αν όχι να ξεκινήσει μόνο και μόνο για να χαθεί.
Μια μικρογραφία της ίδιας ιστορίας είναι η Ελλάδα. Τηρουμένων των αναλογιών.
Μεγαλώσαμε στα σπλάχνα μας τον βάρβαρο αν και πολεμήσαμε για να απαλλαχθούμε από τα συμπλέγματά του και τον ζυγό του.
Τώρα η άλωση θα έρθει από παντού. Έχει ήδη έρθει, όπως είπατε και εσείς.
Το ευτυχώς όμως που το είδατε, είναι ένα θέμα..
Η Δυτική Αυτοκρατορία είναι αυτή που καταρρέει: Στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν (και κυρίως στην δική της αγορά ακινήτων).
Αυτό δεν λέει και ο αποστάτης ιππότης Ρόμπερτ;
Εμείς είμαστε μια από τις (μικρές) παλιές φυλές, τις σύμμαχες Φράγκων και Γότθων, κάτι σαν τους Γεπίδες ή τους Αλανούς. “Βάρβαροι” είμαστε τη φάση αυτή, σύμμαχοι βαρβάρων, ευτυχώς.
Βέβαια, το βαρύ χτύπημα άνθρωποι της κίτρινης συλής πάλι τό δίνουν, όπως τότε οι Ούννοι.
Γιατί “ευτυχώς”; Μα γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους “Φράγκους και Γότθους”, όχι με την καταρρέουσα Δυτική Αυτοκρατορία. Σύμφωνος και ο ιππότης Ρόμπερτ.
Και από πού προκύπτει ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί ως “το μη χείρον” για να σας βγαίνει τόσο ανακουφιστικά το “ευτυχώς”?
Τελευταία φορά που κοίταξα την επικαιρότητα, οι Γότθοι κρατάνε από τα… αυτιά το πολιτικό μας σύστημα χώρια που σαν λαό, δεν μας έχουν ούτε για φτύσιμο σε επίπεδο εκτίμησης.
Οι δε Φράγκοι φάνηκαν μια φορά στο Βουκουρέστι αλλά οι κακές γλώσσες είπαν ότι μας κόστισε κάτι παραπάνω σε εξοπλισμούς που πάντως δεν έχουν και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αν κρίνουμε απ’ το γεγονός πως η Τουρκία κινείται μονίμως ανενόχλητη αφ’ ενός εναντίον μας, αφ’ ετέρου υπέρ του ευρωπαϊκού εξισλαμισμού.
Τι άλλο παραπάνω έχετε να περιμένετε από αυτή την συμμαχία;
Όσο για τον ιππότη μας.
Με τι ακριβώς συμφωνεί; Περιγράφει εντελώς απαξιωτικά την έννοια της πολιτικής στην σύγχρονη Ελλάδα.
Διεφθαρμένους μας είπε.
Ψέμματα είπε ο ιππότης;
Καιρός να ξερριζώσουμε αυτά τα “άνθη του κακού” στον κήπο μας. Το γνώθι σαυτόν είναι η πρωτη αρεή.
Και ψίτ, Μάγια, πάλι τυχεροί δεν είμαστε, που είμαστε ακόμη σύμμαχοι Φράγκων και Γότθων (έστω και μειωμένης εμπιστοσύνης); Σκέψου να είμασταν σύμμαχοι του Δυτικού Κράτους! Μπρρρ, με τον “ανεξάρτητο” Παναμά, τον “εκσυγχρονιστή” Καρζάι και τον γκουρού της διεθνούς πολιτικής Κάμερον!
Καμμιά πρόταση για καλύτερη συμμαχία, φίλη Μάγια;
Ο γείτονας Τσάβες; Αχμεντινετζάντ (θέλετε να μείνετε με κανένα αυτί λιγότερο); Ταλίμπανοι και Χαμάδες (όχι, τα θέλουμε ολόκληρα τα κρουαζιερόπλοιά μας); Η χώρα της “καμμένης γούνας”;
Ά, ξέρω, το Ισραήλ! Καλή η προσπάθεια κυρία μου, πείστε όμως πρώτα όλους ετούτους τους εβραιοφάγους και τα ξαναλέμε! Φιλόδοξο και έξυπνο το σχέδιο, εμπρός!
Η κρίση μπορεί να είναι τεχνητή, αλλά το χάλι της οικονομίας δεν είναι.Η τρόικα δεν ήρθε μόνη της , εμείς τους παρακαλέσαμε να έρθουν και επειδή αυτοί ξέρουν να βγάζουν λεφτά, θα κερδίσουν όσα μπορούν από εμάς.Πληρώνουμε τα λάθη και την αδιαφορία μας.Όλοι βλέπαμε, που οδηγούνταν η χώρα και δεν κάναμε τίποτα.Τους πολιτικούς, που τώρα κατηγορούμε, τους χρησιμοποιούσαμε για ρουσφέτια.Βλέπαμε το κλέψιμο, αλλά εφ’ όσον βγάζαμε κάτι και εμείς ήταν καλά.
Ας κάνουμε αυτοκριτική, ας διορθώσουμε τα λάθη μας και ας αφήσουμε τους πολιτικούς στο περιθώριο.Αν αλλάξουμε εμείς θα αλλάξουν και αυτοί γιατί δεν θα έχουν άλλη επιλογή.Μην περιμένουμε θαύματα.
http://www.vlammenoi.blogspot.com
Η κρίση είναι σαν τις Ματριούσκας, τις Ρωσικές κούκλες:
Το πρόσωπο της εξωτερικής Ματριούσκα δεν το προσέχουμε, αλλά είναι φοβερότερο όλων, όπως της μυθολογικής Μέδουσας. Το βλέπεις και πετρώνεις.
h**p://www.antinews.gr/?p=56506#comment-500964
Δεν υπάρχει κρίση. Στο μυαλό μας είναι. Φερόμαστε σαν σε κρίση επειδή μας έπεισαν. Όλα είναι ένα πείραμα. Καλά τα λέει η ανάρτηση. Πάω να ξοδέψω φράγκα απόψε.
Είναι σχεδόν Δεκαπενταύγουστος, κυκλοφορούν 10 εκ. τουρίστες, 9 εκ. Ελληνες και 2 εκ. αλλοδαποί -στην πλειοψηφία τους μαύρη οικονομία οι τελευταίοι…-
Η εικόνα που παρουσιάζετε στο άρθρο είναι λίγο πλασματική.
Νομίζω και στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί αρκετό μαύρο χρήμα από πρώην ανατολικούς και βαλκάνιους και κυκλοφορούν και πάρα πολλοί βαλκάνιοι και πρώην ανατολικοί που δεν προσμετρώνται στα μεγέθη της Ελληνικής κρίσης.
Η κρίση είναι υπαρκτότατη για όσους κινούνται στην κανονική – εκτός μαύρης οικονομίας – οικονομία.
Οι μισθοί δεν καταβάλλονται για δύο και τρεις μήνες, τα εκδοθέντα τιμολόγια πληρώνονται στο μισό της αξίας τους και το υπόλοιπο αργότερα…, η κίνηση με επιταγές πρακτικά έχει παγώσει -ο καθένας αντιλαμβάνεται το γιατί-, τα εμπορεύματα μένουν απούλητα, οι παραγγελίες μειώνονται, οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση -ρευστότητα- και όλως παραδόξως έχουν χαλαρώσει την πίεση στους δανειολήπτες, στις εφορίες παρά τις προσκλήσεις για ρύθμιση κάθε τέλος του μήνα οι ταμίες κάθονται -διοτι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος-, το πολύ πολύ να εισπράξουν από καμια κατάσχεση, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εγώ γνωρίζω περιορισαν τις διακοπές τους στο ελάχιστο, πρατήρια κλείνουν, ξένες εταιρείες τα μαζεύουν και φεύγουν.
Η οικονομία κινείται σε ρυθμους υπό το ρελαντί.
Μάλλον ξοδεύεται το τελευταίο αποθεμα λίπους.
http://www.youtube.com/watch?v=_dmPchHuXIIXXQQ&feature=related
Πολύ σωστά κυρία μου ! Σε λίγο δεν θα υπάρχουν φράγκα ούτε για το κωλομπάρεμα της κατάστασης, το οποίο για να πετύχει και να “μασίσει” ο κόσμος χρειάζεται, και εικόνα πλέον στις μέρες μας. Ας σημειωθεί τούτο. Κρίση υπήρχε και υπάρχει μόνο που την επιβάρυναν επί τούτου στην περίπτωσή της Ελλάδας προκειμένου να αποτελέσει οδηγό για άλλες υποδουλώσεις. Η Ελλάδα επελέγει όπως οι στόχοι από τους τρομοκράτες, αφού με διεθνεις οικονομικούς τρομοκράτες και περιούσιους τοκογλύφους έχουμε να κάνουμε. Είμαστε εύκολος στόχος ως ανοχύρωτη πόλη επειδή μας έχουν “βομβαρδίσει” με διαλυτική υπονομευτική δράση διαδοχικές κυβερνήσεις 30 χρόνων. Η αδιάλειπτη παρουσία της δημογραφικής κρίσης λέει πολλά. Θυμάστε που κάποιος ξένος δημοσιογράφος για να εκφράσει την περιφρόνησή του προς την ελλάδα, αλλά και προς τη Ντόρα Υπ.ΕΞ. αυτό ακριβώς τη ρώτησε. Από τον Αντρέα ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του κράτους μας και έφτασε να μην λειτουργεί τίποτα πιά εδώ και καιρό. Κανένας θεσμός, ή υπηρεσία δεν πρόκειται να θέσει εμπόδιο στους μακελάρηδες της διακυβέρνησης ΔΝΤ. Ούτε καν επικοινωνία και δικός μας πολιτισμός απέμειναν. Αδυνατούμε και να συνωμοτήσουμε…
Καλησπέρα Νεότερα Νέα.
Γιατί γράφεις “γιος νταβά”, αυτός έχει γράψει ότι είναι απλή συνωνυμία.
Και στη Γαλλία του 1787 η ζωή ακολουθούσε τον κανονικό της ρυθμό, αλλά οι διαδοχικοί υπουργοί Οικονομικών του Λουδοβίκου 16ου αγωνιούσαν γιατί το χρέος της Γαλλίας την έπνιγε και τα ταμεία ήταν άδεια και οι “αγορές” – οι τότε διεθνείς πιστωτικοί οίκοι – δέχονταν να τη δανείσουν μόνο με εξωφρενικά επιτόκια…Επεσε και η πρωτοφανής κακοκαιρία του 1788-89 – παγετός που έκανε τα πουλιά να παγωνουν στα κλαδιά, χαλάζι που σκότωνε λαγούς και πέρδικες, στη συνέχεια πλημμύρες φοβερές και η αναπόφευκτη σιτοδεία -. Μία εμπορική συμφωνία με την Αγγλία, το 1787, επέτρεπε να κατακλυσθεί η Γαλλία με φθηνότερα αγγλικά προϊόντα, που εκτόπιζαν τα αντίστοιχα γαλλικά και οι γαλλικές επιχειρήσεις έκλειναν ή συρρικνώνονταν. Το 1788 ήταν χρονιά απολύσεων και μείωσης μισθών.
Ηρθε τελικά το φοβερό καλοκαίρι του 1789 και σαρώθηκαν όλα τα διλήμματα, για να γεννηθούν νέα…
Εγώ βλέπω πολλές ομοιότητες με τη σημερινή Ελλάδα.
Και να θυμίσω ότι ένα κύριο ζήτημα διένεξης στην προεπαναστατική Γαλλία ήταν αν η αγορά έπρεπε να είναι απόλυτα ελεύθεροι (οι “Φυσιοκράτες”) ή θα έπρεπε να ισχύει προστατευτισμός και διατίμηση.
Ουάσιγκτον. Σταθμός του μετρό. Ένα κρύο πρωϊνό τον Γενάρη του 2007. Επαιξε έξι κομμάτια του Μπαχ για περίπου 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, περίπου 2 χιλιάδες άτομα πέρασαν από το σταθμό, οι περισσότεροι καθ’οδόν για τη δουλειά τους. Μετά από 3 λεπτά ένας μεσήλικας πρόσεξε οτι κάποιος έπαιζε μουσική. Βράδυνε το βήμα του, σταμάτησε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προχώρησε βιαστικός για τον προορισμό του.
4 λεπτά αργότερα ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολλάριο: μια γυναίκα έριξε τα χρήματα στο κουτί του και χωρίς να σταματήσει συνέχισε το δρόμο της.
6 λεπτά, ένας νεαρός έγειρε στον τοίχο για να τον ακούσει, μετά κοίταξε το ρολόι του και συνέχισε να περπατά.
10 λεπτά, ένα αγοράκι 3 ετών σταμάτησε, αλλά η μητέρα του το έσυρε βιαστικά να συνεχίσει, καθώς το παιδί σταμάτησε για να δει τον βιολιστή. Τελικά η μητέρα έσπρωξε δυνατά το παιδί και το παιδί ξανάρχισε να περπατά γυρνώντας ολοένα το κεφάλι προς τα πίσω. Την ίδια αντίδραση είχαν και πολλά άλλα παιδιά. Όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι γονείς τα πίεζαν να προχωρήσουν.
45 λεπτά: ο μουσικός συνέχισε να παίζει. Μόνον 6 άνθρωποι είχαν για λίγο σταματήσει. Περίπου 20 άτομα του άφησαν χρήματα χωρίς να διακόψουν το ρυθμό τους. Συγκέντρωσε συνολικά 32 δολλάρια.
1 ώρα: τελείωσε το παίξιμο και μια σιγή απλώθηκε παντού. Κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δε χειροκρότησε ούτε υπήρξε έστω κάποιο ίχνος αναγνώρισης.
Κανείς δεν το ‘ξερε, αλλά ο βιολιστής ήταν ο Τζόσουα Μπελλ, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου. Επαιξε ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που έχουν ποτέ γραφτεί, με ένα βιολί αξίας 3.5 εκατομμυρίων δολλαρίων. Δύο μερες νωρίτερα, ο Τζόσουα Μπελλ γέμισε ασφυκτικά ένα θέατρο στη Βοστώνη, σε συναυλία που η μέση τιμή του εισιτηρίου άγγιξε τα 100 δολλάρια.
Πρόκειται για πραγματικό γεγονός. Ο Τζόσουα Μπελλ έπαιξε ινκόγκνιτο στο σταθμό του μετρό στα πλαίσια ενός κοινωνιολογικού πειράματος που οργάνωσε η Ουάσιγκτον Ποστ για την αντίληψη, το γούστο και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Το ερώτημα που προέκυψε: σε ένα ουδέτερο περιβάλλον και σε ακατάλληλη ώρα, μπορούμε να αντιληφθούμε την ομορφιά; Σταματούμε για να την απολαύσουμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο όταν εκδηλώνεται σε ασυνήθιστα χωροχρονικά πλαίσια;
Ενα συμπέρασμα που πιθανώς μπορεί να εξαχθεί από το συγκεκριμένο πείραμα είναι:
Αν δεν έχουμε ένα λεπτό για να σταματήσουμε και ν’ακούσουμε έναν από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου να παίζει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ, με ένα από τα ομορφότερα μουσικά όργανα …. πόσα άλλα πράγματα χάνουμε άραγε;
Συμπέρασμα: Όλα είναι στο μυαλό μας.
Πολύ καλό αλλά….δεν κολλάει στην περίσταση!
‘Ετσι κι’αλλοιώς τρέχουμε, εδώ και πολύ καιρό!
Πού και πού ξαποσταίνουμε και,ίσως, σκεφτόμαστε.
‘Αν,λέω άν,σ’ενα τέτοιο διάλειμμα καταλάβουμε
τί μας συνέβη, που φταίμε εμείς και πού μας ρίξαν
οι..διαβόλοι…τότε αλλοίμονο σ΄’εμάς κι’αλλοίμονο
στους διαβόλους. We’re Greeks after all…ολίγον
ευνουχισμένοι αλλά πάντως…ανάδελφοι και πιό
ευθείς απο το άλλο ανάδελφο…έθνος!
Σύμφωνοι Strange, είναι κάπως έτσι… με κανα-δυό παραλλαγές
διαφορετικές, αλλά πάντως έτσι.
Το θέμα είναι τώρα τί κάνουμε…το παραρίξαμε στη θεματογραφία,
κι’όχι λίγες φορές ανούσια και παλαιοκομματική.
Εδώ μας παίρνουν το…σκάλπ, αδερφέ!
P.S Ρίξτε μια ματιά στα σημερινά ΕΠΙΚΑΙΡΑ το κομμάτι του
κ.Λάμπρου Καλαρρύτη : ” Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΩΝ ” κ. Τόμσεν και
πώς φτάσαμε ώς εδώ. Συστηματοποιεί ανάλογες κουβέντες και
…υποψίες. Το θέμα παραμένει, τώρα τί κάνουμε!
Και μέσα στην “κρίση” που στρώνει πράγματι το έδαφος για την υποταγή όλου του πλανήτη στις νεοταξίτικες ελίτ, ξεπετάγονται συνεχώς και τα κατά τόπους think tanks του νεοφιλελευθερισμού για να ιδεολογικοποιήσουν το ρόλο του εκσυγχρονισμένου Αρτέμη Μάτσα που τους ανατέθηκε. Θαυμάστε δουλοπρέπεια και υμνολόγιο στο ΔΝΤ από έναν καθηγητή του κολλεγίου του ΣΕΒ: h**p://htsoukas.blogspot.com/2010/08/blog-post.html
Φίλε Αυριανιστή έχουν κάψει πολύ κόσμο αυτά τα λαμόγια, οι διδάχοι του νεοφιλελευθερισμού. Τους μαθαίνουν τον χυδαίο ατομικισμό (έχω αρκετές εμπειρίες από κοντινούς μου ανθρώπους) και ,ιδεολογικοποιούν τον νόμο της ζούγκλας.
Μετά τους πετάνε κι έναν Ακη Αγγελάκη ή έναν Καλογήρου να τους μάθει πυροβασία και τεχνικές παραπλάνησης πελατών και έρχεται και δενει το γλυκό.Ειδικά τα νέα παιδιά που πέφτουν στα νύχια τους γίνονται ύαινες, δεν ορρωδούν προ ουδενός, μένουν χωρις ηθικές αναστολές με σύνθημα τους το κέρδος «uber alles».
Η κτηνωδία του νεοφιλελευθερισμού έχει γίνει επιστήμη, με έντονα στοιχεία θρησκευτικής πίστης.
Πού διδάσκει ο ο αστήρ?
Ελπίζω νά μήν πετύχει πολλά παιδιά στό διάβα του γιατί θά δημιουργήσει αυτός και οι όμοιοί του συνομοταξία ασπόνδυλων δούλων..
Τελικά χρειάζεται κανονική Ιντιφάντα απ΄την νεολαία..
Νά μήν ξέρουν οι αφασικοί ,πού νά κρύψουν τά κοστούμιά τους καί τίς γραβάτες τους.
Η Ιντιφάντα δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει στο σιδεροφρακτο κολέγιο του ΣΕΒ (το ALBA). Σ’ αυτό φοιτούν προσεκτικά επιλεγμένα wannabe γιαπάκια, που ήδη έχουν το γενεικό κώδικα της ύαινας στα κύτταρά τους. Και στη chic φρουρούμενη περιοχή όπου βρίσκεται το σιδερόφρακτο κτίριό του (στη Βουλιαγμένη), δεν έφτασε ούτε καν ο “Δεκέμβρης”. Ποια Ιντιφάντ λοιπόβν…
Τίποτα δεν παίζεται στην Ελλάδα. Είμαστε μια απλή πλαστική καρέκλα ψηλά στην κερκίδα του γηπέδου, και ο καθήμενος επ’ αυτής οπαδός αμόλησε απλώς μία κροτίδα. Θορυβώδης και εντυπωσιακή μέν, ελάχιστα επηρεάζουσα το μάτς δε.
Ε δέν είναι μόνον ο Τσούκας..Ολόκληρη σχολή επιδοτουμένων έχει παραχθεί..
Απ’τό Πάντειο έως τήν βοϊδοσχολή τού τελευταίου χωριού στην Ελλάδα.
Τόσα χρόνια έμαθα, διότι η ζωή σπουδάζει, ότι όταν οι πολιτικοί λένε ότι θα κάνουν κάτι, πάντα δεν το κάνουν. Πάρτε παράδειγμα τα τρία ΔΕΝ του κ.Α.Λοβέρδου. Τώρα ήρθε η σειρά του κ.Γ.Παπακωνσταντίνου να πει για τα 5ικά του ΔΕΝ. Όχι. Δεν πιστεύω τίποτα και σε κανέναν πολιτικό. Δυστυχώς αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Το δυστύχημα είναι ότι μέσα στον μακρύ κατάλογο των αναξιόπιστων πολιτικών, αναγκαστικά, μπαίνουν και οι ελάχιστοι, οι πολύ ελάχιστοι, τίμιοι πολιτικοί από τους οποίους ζητώ συγνώμη. Δεν κλαίω για τα δικό μου μαύρο χάλι στο οποίο με οδήγησε η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει όλα αυτά τα σκληρά μέτρα. Την ζωή μου την πέρασα μέσα από στερήσεις και αναξιοπρεπή διαβίωση ένεκα της πολιτικής που όλα αυτά τα χρόνια άσκησαν και ασκούν τα δύο κόμματα εξουσίας. Γιατί να πιστέψω τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Ο κ.Μ.Χρυσοχοίδης όταν ανέλαβε είχε υποσχεθεί ότι θα πατάξει την εγκληματικότητα, θα ελευθερώσει τα πεζοδρόμια, θα γίνεται πιστή εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά. Η εγκληματικότητα θεριεύει. Τα μέσα μεταφοράς βρώμικα [αυτό για άλλον Υπουργό]. Οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ σε εγκατάλειψη. Το ΜΕΤΡΟ καθυστερεί υπέρμετρα να τελειώσει για όλους εμάς που ζούμε στην υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα. Η κυβέρνηση λέει ότι τα μέτρα που έχει πάρει αποδίδει. Αν αποδίδει τότε γιατί έχουν όλα σταματήσει. Στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, στους Δήμους τα σκουπίδια στην πρώτη θέση. Οι τουρίστες γίνονται λεία στους εστιάτορες, ταξιτζήδες και διαφόρους αετονύχηδες. Πόσα πολλά μπορώ να γράψω αλήθεια. Αλλά και να τα γράψω ποιος τα διαβάζει? Κανείς. Όλοι έχουν καβαλήσει τις πολυθρόνες τους, κάνουν ζωή χαρισάμενη με τα επιτελεία τους και οι υπόλοιποι βράζουμε στο ζουμί μας. Αν όλα αυτά που γράφω είναι διαφορετικά, τότε να του δώσετε την διεύθυνση μου σε κάποιον Υπουργό να μου γράψει που διαφωνεί με μένα. Όμως ο λαός είναι κυρίαρχος προεκλογικά. Μετά γίνεται υπηρέτης των εντολών τους, των επαχθών εντολών τους. Αηδία νοιώθω, ντροπή νοιώθω. Λυπάμαι που συνετέλεσα και εγώ στην πανωλεθρία του λαού μας. ΛΥΠΑΜΑΙ. Να συμπληρώσω και αυτό. Έχω απευθύνει επιστολή στον κ.Π.Γερουλάνο και τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης [αλήθεια υπάρχει αυτό ο οργανισμός?] από τον Οκτώβριο 2009 και απάντηση δεν έχω πάρει ακόμα. Γιατί κ.Γερουλάνο? ΝΤΡΟΠΗ και πάλι ΝΤΡΟΠΗ.
Το σκεπτικό μου στην ανάρτηση,έχει ως εξής:
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η αμερικανική Federal reserve (που είναι ιδιωτική!)τυπώνουν και εκδίδουν χρήμα το οποίο δανείζουν στα κράτη με κέρδος και τα κράτη το αποπληρώνουν αναγκαζόμενα να ξαναδανειστούν από αυτές. Η αμερικανική ελέγχεται από 5-6 μυθικά ονόματα τραπεζιτών οι οποίοι χειραγωγούν το όλο οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και κατ επέκτασιν όλου του πλανήτη.
Κατά καιρούς, η ομάδα αυτή δημιουργεί τεχνητές κρίσεις στην οικονομία δανείζοντας αβέρτα κουβέρτα και ξαφνικά ζητώντας άμεση εξυπηρέτηση των χρεών. Ο κόσμος πανικοβάλλεται, τράπεζες καταρρέουν, επέρχεται κρίση κλπ. Και μετά ξανά πάλι από την αρχή.
Αέναος κύκλος. Λέω τώρα, μήπως δεν υπάρχει κρίση και απλά μας έπεισαν ότι υπάρχει, μέσω 3-4 οίκων αξιολόγησης που ελέγχονται από αυτά τα κέντρα;
Και αν όντως υπάρχει, τότε σίγουρα είναι τεχνητή.
Δάτς όλ!
Ρε σπυρο ο βασιλης ο Σούκας ?
η κριση στην οικονομια ηταν αποτελεσμα της πολιτκης της κυβερνησης με τις μειωσεις των μισθων την ανοδο του πληθωρισμου και την αδυναμια του κρατους να αποπληρωσει τα χρεη του στις ιδιωτικες επιχειρησεις με αποτελεσμα να τους ρηξει στην απελπισια
γενικως δεν κυκλοφορει σαλιο στην αγορα και ασ λες
βεβαια η κατασταση αυτη ειναι τεχνητη θα συνφωνησω μαζι σου μια που με τρεις κινησεις θα μορουσε να αναπτερωθει το συστημα αλλα δεν προκειται να γινουν
Ωραιο το κειμενό σου Strange attractor…
Μου θυμίζει ένα ελαφρως παλιότερο κείμενο του Factor-x στο οποίο επισήμαινε ότι “έχουμε γίνει πολλοί”, (κάτι που εγώ έχω πρωτοπεί εδώ και κάποια χρόνια, όχι εδώ, αλλα ας το αφήσουμε γιά την ώρα) υπονοώντας φυσικά, πώς ότι γίνεται αυτη τη στιγμή παγκοσμίως και κατα κανόνα μαζικα και εναντίον της λεγόμενης μικρομεσαίας τάξης, έχει τους λόγους και τις αιτίες του.
Η μέχρι σήμερα ανάπτυξη της ανθρωπότητας, στηρίχθκε στο πολλάκις στρεβλό, δυτικοκαπιταλιστικό σύστημα. Ενα σύστημα, το οποίο απο κάποιο σημείο της ιστορίας και μετά, άρχισε να γινεται προβληματικό, και η στρεβλή και μονοσήμαντη ανάπτυξη να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, και βασικά και κυριότερα
1) τον μη έλεγχο του υπερπληθυσμού, την υπερσυγκέντρωση στις υδροκεφαλες πολεις περιοχές,
2) την άκρατη και χωρίς κανόνες βιομηχανοποίηση των πάντων
3) Το κάκιστο τρόπο διαβίωσης κυρίως των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών
4) την συνεπαγόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, το οποίο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ανθρωποτητας σήμερα.
Τα τέσσερα αυτα παραπάνω, περιέχουν ΠΟΛΛΕΣ υποκατηγορίες (διατροφή, σκουπίδια, μολυνση υπογειων και υπεργείων πηγών, ατμοσφαιρας, και πάει λέγοντας)
Ειμαι σίγουρος ότι τα ξερετε, εχετε το επιπεδο να αντιλαμβάνεστε γιατι μιλώ…
Το συστημα λοιπόν αποφάσισε, ότι όλα αυτα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσυον γιατι σύντομα θα βρεθούμε φατσα με την καταστροφή και τον αφανισμό του ανθρωπινου γένους.
Και τι ποιο ευκολο, απο το να δημιουργηθεί μιά τεχνητη κρίση οικονομική, τέτοια που σε συνδιασμό με αλλαγες κοινωνικου -κυριως- και πολιτικού επιπέδου θα επιφέρουν την αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, τη μειωσης των απαιτήσεων ενός κακομαθημένου κόσμου, παράλληλα δε, αυτές οι αλλαγες θα συμβάλλουν και στην μείωση του πληθυσμού, που είναι και το άμεσο ζητούμενο, μιάς και ένας πολεμος (παγκόσμιας συμμετοχής) θα προκαλούσε επιπλέον προβλήματα με τη μορφή και την ισχύ των σημερινών όπλων.
Αυτά εν τάχει, και είμαι πεπεισμένος, ότι τελικά αυτο θα επιτύχουν, το γεγονός ότι η χώρα μς έτυχε σε κατι παραπάνω απο απλό πιόνι πρωθυπουργό που θέλει να δείξει ότι είναι καλός μαθητης μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί και όχι…
Ο χρόνος θα δείξει…
Ο Αγιος
Το σκεπτικό μου στην ανάρτηση,έχει ως εξής:
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η αμερικανική Φέντεραλ Ριζέρβ (που είναι ιδιωτική!)τυπώνουν και εκδίδουν χρήμα το οποίο δανείζουν στα κράτη με κέρδος και τα κράτη το αποπληρώνουν αναγκαζόμενα να ξαναδανειστούν από αυτές. Η αμερικανική ελέγχεται από 5-6 μυθικά ονόματα τραπεζιτών οι οποίοι χειραγωγούν το όλο οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και κατ επέκτασιν όλου του πλανήτη.
Κατά καιρούς, η ομάδα αυτή δημιουργεί τεχνητές κρίσεις στην οικονομία δανείζοντας αβέρτα κουβέρτα και ξαφνικά ζητώντας άμεση εξυπηρέτηση των χρεών. Ο κόσμος πανικοβάλλεται, τράπεζες καταρρέουν, επέρχεται κρίση κλπ. Και μετά ξανά πάλι από την αρχή.
Αέναος κύκλος. Λέω τώρα, μήπως δεν υπάρχει κρίση και απλά μας έπεισαν ότι υπάρχει, μέσω 3-4 οίκων αξιολόγησης που ελέγχονται από αυτά τα κέντρα;
Και αν όντως υπάρχει, τότε σίγουρα είναι τεχνητή.
Δάτς όλ!
S.A
H κρίση είναι πράγματι τεχνητή γιατι κάποιοι αποφασίζουν πως αν το χρεος είναι μεγαλύτερο από το Χ ποσοστο του ΑΕΠ ετότε υπάρχει προβλημα και μπλα μπλα….
Όταν τους λές γιατί Χ και όχι Χ+Z ; σού απαντούν γιατί έτσι!
Το θεμα έχει όπως το λές, κάποιοι φτιαχνουν κρισεις και σκοτωνουν οικονομικά λαούς ολόκληρους.Ήταν οι Ααλβανοί με τις πυραμίδες, ήταν οι Σερβοι με τις βόμβες, ήρθε κι η δική μας ώρα μας πια…
Αφου πρωτα φωνάζαμε μόνοι μας , με τις βλακείες της απογραφής Αλογοσκούφη και τα εγκλήματα ΓΑΠ-ΠΑΠ (Τ10, Τιτανικός, σάλιο, πολεμος,πιστόλια κλπ), τα πιράνχας να τους κάνουμε το τραπεζι.
Ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας. Ή έτσι νομίζουμε. Το δικαίωμα που έχουν οι δούλοι να εκλέγουν τα αφεντικά τους, δεν σημαίνει πως παύουν να είναι δούλοι. Στη δική μας περίπτωση, πληρώνουμε τόσο τους μισθούς των δουλοκτητών, όσο και τα έξοδα συντήρησής μας ως δούλους.
Strange Attractor says:
06/08/2010 at 14:53
”
Ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας. Ή έτσι νομίζουμε. Το δικαίωμα που έχουν οι δούλοι να εκλέγουν τα αφεντικά τους, δεν σημαίνει πως παύουν να είναι δούλοι. Στη δική μας περίπτωση, πληρώνουμε τόσο τους μισθούς των δουλοκτητών, όσο και τα έξοδα συντήρησής μας ως δούλους.
”
Και τι προτείνεις να κάνουμε για να αλλάξει η κατάσταση; Προεδρική δημοκρατία; (lol)
Υστερα κατηγορείς εμένα για ουτοπιστή (lol εκ νέου)
Θραξ Αναρμόδιος
Φωτισμένη Δεσποτεία (λολ). Πλάτωνα μεριά… που τον συμπαθείς ιδιαίτερα.
@Strange Attractor says:
06/08/2010 at 15:14
“Φωτισμένη Δεσποτεία (λολ). Πλάτωνα μεριά… που τον συμπαθείς ιδιαίτερα.”
Φωτισμένη ναι. Σαν τον Φρειδερίκο της Πρωσσίας. Που επειδή δεν υπήρχε τότε MEGA προσέλαβε τον Βολταίρο για εξυμνητή του. Εσύ δεν μας είπες να διαβάσουμε του Κυρ. Σιμόπουλου “Ο μύθος των μεγάλων της ιστορίας”; Κατακαλόκαιρο; Βαρύ ρε συ!
Ο Πλάτωνας ήθελε μια ζωή να γίνει πρόεδρος σε προεδρική δημοκρατία. Σαν τον θείο του τον Κριτία, που τον κάναν οι Σπαρτιάτες πρωθυπουργό των τριά(κο)ντα τυρράνων. Σου λέει τι; Μόνο ο θειός μου; Αλλά ας όψονται “αι δημοκρατικαί διαδικασίαι” και ο Θρασύβουλος με το αντάρτικο στην Πάρνηθα… Από το καλό του νομίζεις ο Πλάτωνας ξενητεύτηκε δυο φορές στη Σικελία (θα τον τρώγαν λάχανο οι δημοκρατικοί βέβαια άμα έμενε, σαν τον δάσκαλό του). Ξέρεις τι τράβηξε; Μέχρι δούλο τον πούλησαν στο σούπερ μάρκετ δούλων της Αίγινας…
Θραξ Αναρμόδιος
Θραξ Αναρμόδιος says:
06/08/2010 at 15:11
Δημοκρατία υπάρχει εκεί που ισχύουν οι παρακάτω έννοιες:ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
για να γίνουν αυτές οι έννοιες κτήμα του δήμου είναι απαραίτητος ο ρόλος της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Η πεφωτισμένη δεσποτεία (πλατωνικής ή μη ”κατασκευής”) καλό θα ήταν να διαδραματίσει τον ρόλο του ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ και όχι του ΑΡΧΟΝΤΑ.
Μόνο τότε ο δήμος θα μπορεί να κρατεί και η πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου να ευημερεί.
@ZARKO
”
Δημοκρατία υπάρχει εκεί που ισχύουν οι παρακάτω έννοιες:ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
για να γίνουν αυτές οι έννοιες κτήμα του δήμου είναι απαραίτητος ο ρόλος της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Η πεφωτισμένη δεσποτεία (πλατωνικής ή μη ”κατασκευής”) καλό θα ήταν να διαδραματίσει τον ρόλο του ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ και όχι του ΑΡΧΟΝΤΑ.
Μόνο τότε ο δήμος θα μπορεί να κρατεί και η πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου να ευημερεί.
”
Δημοκρατία υπάρχει εκεί που υπάρχει Δημοκρατία.
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.
ΑΛΛΟ ΠΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (την περιγράφουν τα βιβλία ιστορίας του δημοτικού).
Οπου υπάρχει αληθινή δημοκρατία υπάρχει: ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Δηλαδή αληθινή δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ σήμερα.
Οσο καλή παιδεία και να έχουμε, αν το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον είναι τέτοιο που γεννάει, συντηρεί και επιτρέπει την διαφθορά, τότε έχουμε ΠΕΝΙΧΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Οι σύγχρονες αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, προεδρευόμενες και προεδρικές, είναι Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Και η αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι κυρίως (αλλά όχι μόνο)
-η ΑΠΟΥΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ των αρχόντων
-οι ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΘΗΤΕΙΕΣ στα αξιώματα (4-ετίες)
-η ΜΗ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ στο ίδιο αξίωμα, που γεννάει τον επαγγελματισμό.
-η ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ των αρχόντων που προβλέπεται από ειδικούς νόμους
Σύνοψη εδώ: h**p://anarmodios.blogspot.com/2010/08/blog-post_4691.html
“Η πεφωτισμένη δεσποτεία (πλατωνικής ή μη ”κατασκευής”) καλό θα ήταν…”
Ναι, αλλά με ευχολόγια δεν αλλάζουν τα πολιτεύματα και οι νοοτροπίες.
Η “Πεφωτισμένη Δεσποτεία”, πλατωνική ή μη, είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ απροκάλυπτος. ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Ο πολυ-διαφημισμένος Φρειδερίκος της Πρωσσίας και η top-ten Πλατωνική Πολιτεία είναι τα καλύτερα παραδείγματα απολυταρχικού και ολιγαρχικού αστυνομικού κράτους καταπίεσης του λαού και μετατροπής του σε δούλο μόνο για εργασία, χωρίς μόρφωση, δικαιώματα κλπ κλπ. Η ιστορία το λέει και τα κείμενα. Δεν φταίω εγώ.
Εν ολίγοις πεφωτισμένη δεσποτεία δεν υπήρξε ΠΟΤΕ πραγματικά.
Οσο για τη δημοκρατία είχε μια βραχεία ζωή δύο περίπου αιώνων στις αρχαίες ελληνικές πόλεις. Και έκτοτε σκοτάδι, καταπίεση, εκμετάλλευση και …ιδεολογίες.
Θραξ Αναρμόδιος
Όπως θα κατάλαβες φίλε Strange από το σχόλιό μου, η βασική και ριζικότατη διαφωνία μου είναι στο “τεχνητό” της κρίσης (ή των κρίσεων).
Η σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος (ότι αναλυτική αδεία ονομάζουμε έτσι) είναι μύθος. Ακόμη μεγαλύτερος μύθος είναι το αμετάβλητο της δομής του συστήματος, των κέντρων και εξαρτημάτων του. δες την ιστορία: Από το κεντροποιημένο σύστημα με κέντρο τη Βικτωριανή ιμπεριαλιστική Αγγλία, περάσαμε στο πολυκεντρικό χάος της πολεμικής περιόδου 1914 – 1945. Ακολούθησε μετά το διπολικό ψυχροπολεμικό σύστημα 1947 – 1980, και το διαδέχτηκε η πλανητική κυριαρχία των ΗΠΑ (1980 – 2008): Ιδού με λίγες λέξεις η πελώρια, τερατώδης μεταβλητότητα 100 χρόνων. Τώρα ίσως μπαίνουμε στην εποχή μιας νέας ασταθούς πολυκεντρικότητας, με άδηλη ακόμη την εξέλιξη. Αλλά τα φαινόμενα μακράς διάρκειας (π.χ. η κλιματική αλλαγή), υποδηλώνουν ότι το σπιράλ με τις “επιστροφές” ίσως είναι στραμμένο doenwards, καθοδικό.
Φοβάμαι ότι ο πυρήνας όλης της συνωμοσιολογίας που κυκλοφορεί εβρέος, σουρρεαλιστικής μερικές φορές, είναι αυτός ακριβώς: Το ιδεολόγημα, η φαντασίωση ότι το σύστημα είναι σταθερό και οι κρίσεις του τεχνητές, σκηνοθετημένες από ομοιώματα “Νιτσεικών υπερανθρώπων” για να ελέγχουν την τύχη του κόσμου.
Αλλά το χρήμα, ως εξ ορισμού φευγαλέο και ασταθές, δεν ελέγχει τον κόσμο. Και οι τελευταίοι “υπεράνθρωποι”, μάλλον έχουν πεθάνει, πρίν ή μετά που έγραψε τα γνωστά ο Νίτσε (άλλος στην Αγία Ελένη, άλλος πήγε πρόωρα σε μαυσωλείο στη Μόσχα, άλλο τον κάψανε οι φίλοι του στο Βερολίνο).
Θείε, όταν βάλεις στο πλανο σου την Ελβετία και αναρωτηθείς γιατί όταν όλη η ευρωπη καιγόταν, η Ελβετία παρέμενε άθικτη , ίσως δεις και μια άλλη οπτική από τις χιλιάδες που υπάρχουν.
Η Ελβετία είναι άθικτη από πολέμους 500 χρόνια, από την εποχή του Γουλιέλμου Τέλλου. Είναι λόγω τοπίου, πολιτειακής κατασκευής και αυτοκατανόησης Krisen- und Kriegsfest, απρόσβλητη από κρίσεις και πολέμους.
Οι τράπεζες απλώς ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο αυτή την οχύρωση στα νεότερα χρόνια.
Το “ελβετικό έθνος” είναι οι βουνήσιοι αυτοί άνθρωπου, που άν και μιλούν γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά ή βλάχικα (ραιτορωμανικά), ποτέ δεν ήθελαν ν’ ανήκουν στα ομόγλωσσα, μεγάλα ηγεμονικά έθνη που τους περιβάλλουν, με τους βασιλιάδες τους και τους κατακτητές τους, αλλά πιό πολύ, στα βουνά τους, στις αγελάδες τους, στα ρολόγια τους (και πρόφατα στις τράπεζές τους). Γι αυτό και ποτέ δεν θέλησαν ν’ αυξήσουν τη γή τους έξω από τα βουνά τους.
Είναι μάλλον ειδική περίπτωση.
Αν δεν ήταν οι τράπεζες εκεί θα παρέμενε αμέτοχη;
Γιατι να την αφησει εκτός ο Αδόλφος; Μια χαψιά θα την έκανε…
Τι να την έκανε, “ζωτικό χώρο” ήθελε αυτός και πρώτες ύλες, όχι κατσάβραχα, χιονοδρομικές πίστες, παγετώνες και αγελάδες (οι γερμανοί προτιμούν το χοιρινό).
Από τις Ελβετικές τράπεζες δεν είχε ανάγκη: Έκοβε όσο χρήμα ήθελε και τα αποθέματα νομισμάτων ή πολύτιμων μετάλλων τα είχε στα μόνο δικά του μπούνκερ.
Μόνον ως ουδέτεοο πεδίο μυστικής διπλωματίας (και κατασκοπείας) του ήταν χρήσιμη η Γενεύη και η Ζυρίχη – όπως και η ουδέτερη Κωνσταντινούπολη ή η Τεχεράνη.
Αλλά το ίδιο χρήσιμη, για λόγους αντίστοιχους, ήταν η ουδέτερη Ελβετία και στους αντιπάλους Άγγλο-Ρώσο-Αμερικανούς.
Οι Ελβετοί το ξέρουν αυτό το παιχνίδι της διπλωματικής ουδετερότητας και το παίζουν επί πολλούς αιώνες. Είναι επαγγελματίες ουδέτεροι. Ακόμη και ο Πάπας, μεγάλη η χάρη του, Ελβετική φρουρά έχει, για να επιδεικνύει αμεροληψίαν.
Strange Attractor διαπράττεις κρίσιμο πολιτικό ατόπημα. Τσίπουρα πίναμε. Με γλυκάνισο. Οχι ούζα όπως γράφεις. Αλλά είχες πιει τόσο πολύ που δεν θυμάσαι ούτε καν τι πίναμε (lol).
Θραξ Αναρμόδιος
ΥΓ. Στον γυρισμό τον ρυμούλκησα
Ούζο έπαψα να πίνω από τοτε που κατάλαβα ότι είναι πλέον χημικό προϊόν. Κοτζάμ Μυτιλήνη με δεκάδες ετικέτες ούζου, δεν έχει αμπέλια (εγώ τουλάχιστον δεν είδα). Ταμπλέτες εισαγωγής, μίξη με νερό και … τσουπ να το παραδοσιακό ούζο!
Τσίπουρο και πάλι τσίπουρο. Περνάς απέναντι. Συνομιλείς με τα Θεία!
ΥΓ-Τρεις μέρες έκανες να εμφανιστείς στα σχόλια. Ήπιες 3 ποτηράκια και έσβησες; Είσαι και μεγάλος σε ηλικία…
Υπάρχει και η ανάμιξη που λές.Υπάρχουν ομως και τα ρακοκάζανα.Ααν πήγαινες Πλωμάρι θα τα έβλεπες.Ο Βαρβαγιάννης είναι 100% απόσταγμα, όπως κι ο Πιτσιλαδής και το Λέσβος της ΕΠΟΜ και κάποια ακόμα.
Ομολογουμένως προτιμότερον το τσίπουρο, μετά γλυκάνισου ειδικά, γιατί από ότι έχω καταλάβει τα περισσότερα ούζα ετικέτας γίνονται από…πατάτες.
Αφού είστε κοντά στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη φορά που θα συζητηθούν τα “θεία” μπορώ να συνδράμω με καλό τσίπουρο Γουμενίσσης.
@ TopGunZ says: Αφού είστε κοντά στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη φορά που θα συζητηθούν τα “θεία” μπορώ να συνδράμω με καλό τσίπουρο Γουμενίσσης.
TopGunZ με τέτοια συνδρομή, γίνεσαι κατευθείαν μόνιμο μέλος με χρυσή κάρτα μέλους ειδικών προνομίων και αυξημένου χρόνου στις δευτερολογίες.
@Strange
Η Μυτιλήνη βγάζει από την αρχαιότητα τα πιο φημισμένα κρασιά. Ο ξακουστός και πανάκριβος για τότε Λέσβιος οίνος. Αρα λογικά το νησί πρέπει να χει την πρώτη ύλη και για ούζο.
Θραξ Αναρμόδιος
Και στην Αττική είχε κάποτε …λιοντάρια!
Αν είναι να φέρω και καμιά γράπα για πλατινένια συνδρομή.
Αν φέρεις και λούζα ή παστουρμά, ή έστω κανένα αρμένικο σουτζούκι, έχεις 10ετή δωρεάν συνδρομή στα καθέκαστα της ουζοποσίας. Κρίση ποιά κρίση; Η ζωή είναι σκληρή και μετά … πεθαίνεις.
TopGunZ says:
06/08/2010 at 15:40
“Αν είναι να φέρω και καμιά γράπα για πλατινένια συνδρομή.”
Γράπα; Είσαι γνώστης βλέπω…
Μπα, είμαστε εντόπιο χωριό Μακεδονίτικο, καμιά τσούσκα να σας φέρω, ταιριάζει με το τσίπουρο, και καμιά παραδοσιακή πίτα.
@TopGunZ
“τσούσκα” ε; Ανεβαίνεις, ανεβαίνεις. Θα σε προτείνω για συμποσιάρχη. Γιατί ο Strange έχει πολύ ολιγαρχικές απόψεις τελικά…
Θραξ Αναρμόδιος
ΥΓ. Κιεγώ νόμιζα ότι είναι θρακιώτικη λέξη.
Μπλέκονται μωρέ οι λέξεις, τι Θρακιώτης τι Μακεδόνας, όλοι οι Έλληνες από την ίδια μήτρα της ιστορίας καταγόμαστε.
Αν θέλετε, οργανώνουμε το επόμενο…συμπόσιο και στην πλατεία της Γουμένισσας, κάτω από τα πλατάνια και δίπλα στην τεράστια βρύση μνημείο με το γάργαρο και δροσερο βουνίσιο νερό. Εκεί να δεις πως ξεχνάς κρίση και μ…κίες, η μονη σου έγνοια είναι η ζάλη του γλυκόπιοτου και η κάψα του μπούκοβου.
Στο Λονδίνο, ενα φεγγάρι, έδωσαν σε εναν ινδό , μαθημένο υποτίθεται στα καυτερά, να φάει μια τσούσκα-χαμαιλέοντα, πρασινωπή αλλα καυτερή σαν νέφτι.
Έγινε, ο καημένος, σαν την θυμωμένη Κάλι : γούρλωσε τα μάτια , έβγαλε έξω τη γλώσσα, κοκκινησε σαν τον Πάγκαλο μετα από 2λεπτο περπάτημα…ακούει τσουσκα κι ακόμ ατρέχει…:)
Ρε σεις πάτε καλά;;;
Τι τσούσκες και τσίπουρα και παστουρμάδες και σουτζούκια λέτε;;;Στα ερκοντίσια είστε όλοι βρε μπρούκληδες;;
Ρε φωτιά θα πάρει ο κώλος σας με όλα αυτά στους 40 υπό σκιάν!!!!
(btw…για τον Βαρβαγιάννη συμφωνώ κι επαυξάνω…και το μπλε και το πράσινο είναι ποιοτικά πολύ πάνω από το μέσο όρο ούζου του εμπορίου.Αλλά και ο λαγκαδάς εδώ δίπλα βγάζει καλό τσίπουρο…και ο Τύρναβος φυσικά. Και χωρίς γλυκάνισο…να πίνεις όλο το βράδυ και το πρωί να σηκώνεσαι φρεσκαδούρα)
@TopGunZ says:
06/08/2010 at 16:25
”
Αν θέλετε, οργανώνουμε το επόμενο…συμπόσιο και στην πλατεία της Γουμένισσας, κάτω από τα πλατάνια και δίπλα στην τεράστια βρύση μνημείο με το γάργαρο και δροσερο βουνίσιο νερό. Εκεί να δεις πως ξεχνάς κρίση και μ…κίες, η μονη σου έγνοια είναι η ζάλη του γλυκόπιοτου και η κάψα του μπούκοβου.
”
Μέσα. (Λέω γω όχι σε τέτοια;)
Κάτω από τον πλάτανο ε; Ε, ρε σαν τους Γαλάτες του Αστερίξ θα είμαστε (λολ)
Τώρα πρέπει να πείσουμε και τον Strange να αποδεχτεί την πολιτική σου πρόκληση (λολ). Strange τοποθετήσου. Και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, παρακαλώ. Εμπρός. Εμπρός στον αγώνα. Γράπα ενόψει! Με τσούσκες και μπούκοβα. Γενναίοι συνταχτείτε.
Θραξ Αναρμόδιος
PS. Misha, θα ρθεις; Κάποιος πρέπει να πει την προσευχή εξάλλου… Εξάλλου διαφωνούμε (θρησκευτικώς) και χωρίς διαφωνία τι θα ήταν η ζωή;
Strange
αναλαμβάνεις συγκεντρωσιάρχης για την επικείμενη έφοδο στην Γουμένισσα. Πάει τέλειωσε. Να κι ο tsilivithras, τον βλέπω έτοιμο να …καταταγεί.
Θραξ Αναρμόδιος
Αρκουδίσιον με τσούσκες και τσίπουρα, με τίποτα δεν πάει!
Θέλουν χιόνι παχύ (χωρίς παγωνιά) με κρύσταλλα να κρέμονται από τα κεραμίδια, η Γουμένισσα προσφέρεται, έκανα στρατιώτης εκεί πριν πολλά χρόνια. Έχει και εξαιρετικά λουκάνικα. Στο σωστό καιρό και κρασί σπάνιο.
Ε ναι ρε Θείο πες τα να πούμε…ακούς εκεί παστουρμάδες και μπούκοβα και τσούσκες μέσα στο κατακαλόκαιρο…!!!
Χειμώνα ρε σεις…να κάνει ψοφόκρυο και να μπουκάρεις στην καβάντζα με κανα διπλοβρασμένο τσίπουρο άνευ γλυκάνισου, κοψίδια και κάνα ραδιενεργό μπουγιουρντί…
Θράκα το λέω εγώ το “ευλογητός” μη χαλιέσαι…
Καταταγείτε καταταγείτε μας έλεγαν…
Ωρέ Θράκα, πάνε 2-3 χρόνια που έκοψα το γιογιο Αθηνα-Σαλονίκη και τούμπαλιν.Ανεβοκατέβαινα 3-4 φορές το μήνα.Βαρέθηκα.Τώρα πίνω τσίπουρα μόνο με θέα τις χελώνες του Εμβέρ. Αντε και κάνα Μπαμπατζιμ από κεινα τα περίεργα που σκαρωνει.
Είμαι Μέσα! Και Γουμένισσα, και όπου νάναι.
Σήμερα θα πάω από κει, να δω και τι παίζει, γιατί ετοιμάζονται για το πανηγύρι του 15αύγουστου και έχουνε κάποιες εργασίες στην πλατεία. Ενημερώνω αύρο για τα περαιτέρω.
αν ξεστρατήσετε προς Ξάνθη μεριά….κερνάω τσίπουρο σκέτο ή με γλυκάνισο παραγωγής μου….κι αν είναι και μήνας Νοέμβρης….όλο και κανένα γλεντάκι στο καζάνι θα πετύχετε………
αλλά μην συγχέετε το ούζο με το τσίπουρο…..ενώ το τσίπουρο είναι κατά 100% απόσταξη στεμφύλων,δλδ φλούδια από σταφύλια με λίγο χυμό,και έχει πάρει το όνομά του ακριβώς από την πρώτη ύλη (τσίπουρο=φλούδα,από το τσίπα =υμένας , πέτσα , φλούδα) αν και κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να αλλάξουμε την βασική του ονομασία δλδ “ρακί”….που είναι κάθε τσίπουρο σκέτο….(έχω και “παλιόρακο ” παλαιομένο κάτι χρόνια…τύφλα νά ‘χουν τα πιο ακριβά μαλτ)
όσο για το ούζο… έχει υποχρέωση ο κατασκευαστής να έχει και ένα 20% από απόσταξη….κατά τα άλλα είναι νερό με ζάχαρη ,έτοιμο αλκοόλ της αγοράς και αιθέριο έλαιο γλυκάνισου….
τα μυτιλινιά τα ούζα νομίζω ότι διατηρούν εθελοντικά και για λόγους ποιότητας ακόμα την παραγωγή του ούζου με 100% απόσταξη….
τώρα τί αποστάζουν;
νομίζω μελάσα….
κάποτε πάντως το ούζο γινοταν από σύκα ή μήλα…γενικά από ζύμωση χυμών -ζαχάρων από φρούτα….
όσο για την γκράπα….στίπουρο σκέτο είναι…απλώς τελευταία είναι της μοδός να την φτιάχνουν πιό “ποιοτική”…δλδ αφήνουν όλο το κρασί μαζί με τα στεμφυλα…ή καμιά φορά αποστάζουν μόνο το κρασί…αλλά και εδώ σε μας ποιός με υποχρεώνει εμένα να βγάζω το κρασί απ’τα στέμφυλα;….
τέλος πάντων ….καλές αποδράσεις….και καλά τσίπουρα….
μιά τελευταία συμβουλή:αν δεν έχετε κάποια ευαισθησία στα αλκοόλια…όταν πίνετε “καθαρό πράμα” δεν πρόκειται να σας πονέσει ούτε το κεφάλι ούτε το στομάχι….αλλίως ή τα ανακατώσατε με άλλα ποτά “ασύμβατα”….ή σας σερβίρανε “μπομπες”…..(έτσι να μαθαίνει ο κόσμος….γιατί εκεί που πουλάω το τσίπουρο ,έχω βαρεθεί να ακούω: ααα εγώ δεν πίνω τσίπουρο γιατί μετά με πονάει το κεφάλι…)
@xrhxa65
“έχει πάρει το όνομά του ακριβώς από την πρώτη ύλη (τσίπουρο=φλούδα,από το τσίπα =υμένας , πέτσα , φλούδα)”"
Ε ρε πατρίδα (Ξανθιώτης είμαι κι εγώ), μας έσκισες.
Θα ρθούμε και Ξάνθη. Θα συστήσουμε όμιλο. Βρήκα και το όνομα: “Φυσιολατρικός Ομιλος το Antinews”, για κάλυψη. Και εννοείται την κύρια εισήγηση στο συμπόσιο θα την κάνεις εσύ.
Χαιρετίσματα στην πατρίδα.
Θραξ Αναρμόδιος
Η περίφημη κρίση είναι -κατά τη γνώμη μου- η εξής:
Το 2008 φαλίρισαν κάποιες αμερικάνικες τράπεζες, παρασέρνοντας διάφορες άλλες τράπεζες μαζί τους. Οι ελληνικές τράπεζες θορυβήθηκαν, και πίεσαν ώστε η κυβέρνηση να τους δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα τις αφήσει να φαλιρίσουν. Έτσι, όπως θυμάστε, ο Αλογοσκούφης εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και έβαλε στην μπάντα 28 δις ευρώ από το χρήμα των φορολογουμένων, ως ενίσχυση, μπαχτσίσι δηλαδή, τού τραπεζικού τομέα.
Η κρίση που πληρώνουμε από το 2008 κι εδώ είναι αυτή η επιδότηση 28 δις ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στις τράπεζες. Δεν κατηγορώ τον Καραμανλή, κι ο Παπανδρέου τα ίδια θα έκανε. Δεν έχουν, τάχα, λεφτά να πληρώσουν το ΕΚΑΣ, αλλά για τις τράπεζες βρήκαν τα κονδύλια δυόμισι Ολυμπιακών Αγώνων τής Αθήνας στο πιτς φιτίλι.
Τώρα, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η κρίση εδώ είναι ΥΠΑΡΚΤΗ και όχι τεχνητή, εδώ και 25 χρόνια, από τότε που άρχισε η αποβιομηχάνιση τής πόλης. Η φυγή ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίου από τη Θεσσαλονίκη είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ και αποτελεί σκάνδαλο. Η πόλη ρημάζει, και αφήνεται να ρημάζει, αφού το αθηνοκεντρικό κράτος δεν ανέχεται κανενός είδους ανταγωνισμό.
Η ευμάρεια που αναφέρει ο Strange Attractor ότι υπάρχει στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη αθηναϊκή. Μπορεί η ταβέρνα στην οποία πήγε να ήταν γεμάτη, αλλά ήταν ΤΑΒΕΡΝΑ, όπου τρως με 20-25 ευρώ το άτομο. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει τον κόσμο που θα στηρίξει εστιατόρια όπου η μέση τιμή είναι 40 ή 50 ευρώ το άτομο. Η Αθήνα είναι γεμάτη από τέτοια εστιατόρια. Τα δε κλειστά μαγαζιά είναι πιθανώς περισσότερα από τα ανοιχτά. Ακόμη και τα καφέ τής παραλίας κλείνουν.
Η οικονομική κρίση τής Θεσσαλονίκης είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ από την οικονομική κρίση τής Αθήνας (που δευτερογενώς επηρεάζει όλη την Ελλάδα). Επειδή στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε αθηναϊκά κανάλια και διαβάζουμε αθηναϊκές εφημερίδες, ας μην τυφλωνόμαστε μπροστά στην αλήθεια αυτή.
Δηλαδή δεν βοήθησαν καθόλου ο Άκης, ο Χάρης και οι λοιποί Μακεδονάρχες; Μόνο τους εαυτούς τους; Και γιατί ψηφίζονταν πανηγυρικά; Ποιός φταίει;
Σαφώς και βοήθησαν. Τα ντόπια τσιράκια τού κατεστημένου είναι η πέμπτη φάλαγγα τής αθηνοκεντρικής δικτατορίας. Ο δε κόσμος τους ψήφιζε γιατί ο κόσμος δεν ψηφίζει κατ’ανάγκη σύμφωνα με το συμφέρον του. Παραπλανάται από την προπαγάνδα και ψηφίζει στρεβλά. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη πάντα έλειπε μια οργανωμένη τοπικιστική φωνή που να καναλιζάρει αυτήν τη δυσαρέσκεια. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Η θεσσαλονικιώτικη παθητικότητα είναι ασυγχώρητη. Αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τον διαβρωτικό και καταστροφικό ρόλο τής Αθήνας.
Το σύστημα πάντα εναγκαλίζεται τους ντόπιους “μυαλοπώληδες” προκειμένουν να ελέγξει διά αντιπροσωπείας τις “αποικίες”. Είναι χρυσή συνταγή και δεν αλλάζει ποτέ.
Το ίδιο πράγμα που κάνουν οι “ξένοι” σε εμάς τους ιθαγενείς κάνουν και οι δικοί μας “άρχοντες” στις κατά τόπους κοινότητες.
Η προσωπική ευθύνη είναι το φταίξιμο του πολίτη.
Η συνολική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία είναι η πολλαπλάσια μεγαλύτερη ευθύνη των “αρχόντων”.
Δοκιμάστε να πείτε “επέτειος 100 χρόνων-2012″ σε Θεσσαλονικιό αρχοντο-παράγοντα και παρακολουθείστε πόσο γρήγορα θα εξαφανιστεί…
Ούτε το roadrunner δεν τρέχει τόσο γρήγορα.
Η παιδεία κάνει την διαφορά.Η επαγγελματική ανέχεια και δυστυχία της θεσσαλονίκης μας οφείλεται (κατ’εμέ) σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε “εργοδότες” που ουδεμία σχέση δεν έχουν με την έννοια ευθύνη.
Χρόνια τώρα η αρπαξοκωλιά και η απατεωνιά είναι συνώνυμα της επαγγελματικής ζωής της πόλης.
Στέργιο να σε ρωτήσω, είσαι μήπως ΠΑΟΚ?
Αν και δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα σπορ, ναι, είμαι ΠΑΟΚ. Είμαι με τους μόνους Θεσσαλονικείς που καταφέρνουν να κάνουν τους Αθηναίους να χέζονται πάνω τους από τον φόβο
Δεν το λέω για να ειρωνευτώ, αλλά μπαμ κάνετε ρε συ όταν ξεκινάτε με τα του Αθηνοκεντρικού κράτους.
Κρίμα για προχθές πάντως με τον Άγιαξ.
@TopGunZ
Ε ναι, μόνο εμείς μείναμε.
Όλοι οι άλλοι, οι υποταγμένοι, έβαψαν το μαλλί πλατινέ, κατέβηκαν στην Αθήνα και τώρα παρουσιάζουν πρωινάδικα στα αθηναϊκά κανάλια!
Α, να μην το ξεχάσω… εγώ ήμουν με τη Μακάμπι
Και η εγκληματική εγκατάλειψη της Σαλονίκης βάσει σχεδίου για να διευκολυνθούν όσα ακολουθούν. Πιστεύω πως τέτοιες συζητησεις για στρατηγικές επιλογές χωρις αναφορά στον ξένο παράγοντα πέφτουν έξω. Οσοι έχουν τα τεύχη του παλιού (καλού) ποντικιού ας ανατρέξουν έστω για τη μεθοδολογία.
h**p://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_06/08/2010_410552
Ανοιχτό ενδεχόμενο οι απολύσεις 800-1.000 εργαζομένων στον ΟΣΕ
Ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένων στον ΟΣΕ. Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε (στη ΝΕΤ) ότι εξετάζεται «για έναν αριθμό 800-1.000 εργαζομένων αν θα απολυθούν ή αν θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των εμπειρογνωμόνων της τρόικας, οι οποίοι, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το αν εισηγήθηκαν απολύσεις προσωπικού στην κυβέρνηση, υπογράμμισαν πως εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις και ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το σχέδιό της.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στις ΔΕΚΟ. Υπογράμμισε μάλιστα τα εξής: «Δεν μου έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα και δεν μου έχει τεθεί για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Το ζητούμενο είναι να έχουμε σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία να είναι πειστικά, τα οποία να οδηγούν σε μια βιώσιμη κατάσταση για τις ΔΕΚΟ, έτσι ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα δραστικά και να περάσουν κάποιες από αυτές στην κερδοφορία». Ο υπουργός συνέχισε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην εκπόνηση σχεδίων αναδιάρθρωσης που δεν προβλέπουν απολύσεις.
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι να υπάρξει προφανώς μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Και εχουν την απορια γιατι δεν τους εμπιστευονται οι εργαζομενοι!!! Για το ιδιο θεμα την ιδια ημερα αλλα λεει ο ενας και αλλα ο αλλος!!
Η διαίσθησή μου ότι εδώ κυκλοφορούν πολλοί Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες εν γένει επιβεβαιώνεται! Με μεγάλη μου χαρά φυσικά
Ένας θίασος με ατάλαντους ηθοποιούς και προχειρογραμμένο σενάριο.
Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης στα βιβλία των ρεκόρ Γκίνες (από που τα ψωνίζεις τα σαπάκια κύριε Παπανδρέου;)
http://lamogios.blogspot.com
Εξαιρετικό άρθρο. Νομίζω ότι αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία του. Πρώτο σημείο: η αναφορά στο μπαμπούλα της χρεωκοπίας. Δυστυχώς το σύστημα ΠΑΣΟΚ έχει ιδιαίτερη ικανότητα στον τομέα αυτό. Ας μην ξεχναμε ότι με έναν άλλο μπαμπούλα, αυτόν της δεξιάς, κυβέρνησε για σχεδόν 3 δεκαετίες. Τώρα, που πέθανε αυτός, γεννήθηκε ένας άλλος, για να δικαιολογήσει αυτή τη λαίλαπα των αντιλαικών μέτρων. Δυστυχώς, κάποιοι έχουν μελετήσει πολύ καλά τα φοβικά σύνδρομα του ελληνικού λαού και τον κατευθύνουν με μαεστρία. Δεύτερο σημείο: και αν δεν υπήρχε κρίση, θα έπρεπε να την εφεύρουν. Θυμίζει αρκετά την ιστορία με την τρομοκρατία στις ΗΠΑ. Αρχικά ακούγαμε τους αμερικανούς αξιωματούχους να μιλούν για τρομοκρατία και μας φαίνονταν υπερβολικοί. Μέχρι, που συνέβησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, σχετικά με τα οποία είναι πλέον οι περισσότεροι υποψιασμένοι. Για να δικαιολογηθούν, όλα όσα συνέβησαν και θα συμβούν στη συνέχεια( Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ ). Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Απλά στη θέση των ΗΠΑ έχουμε πλέον την Ελλάδα και στη θέση της τρομοκρατίας, τη χρεωκοπία
Διάβασε το “The Shock Doctrine” της Naomi Klein και το “Confessions of an economic hitman” του John Perkins και θα βρεις τις ανάλογες αναφορές ξεκάθαρα πλέον και χωρίς ενδοιασμούς για το πως λειτουργεί το παγκόσμιο “σύστημα” ελέγχου των μαζών.
Ειλικρινά, δεν βλέπω γιατί να το κάνουμε θέμα. Η πορεία της χώρας μας ήταν εξώφθαλμα στραβή και ο Κοινοβουλευτισμός δεν ζεί παρά σερβίροντας Μύθους (όπως ότι κατατείνει στην Δημοκρατία). Συνεπώς, θα έπρεπε να είμαι ευγνώμων σε όσους “δίνουν κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’αρχινίσει”, αφού άλλος τρόπος να αλλάξουν νοοτροπίες και πρακτικές χωρίς να διαλυθούμε δεν γίνεται. Οι παρενέργειες βέβαια, δεν είναι ευκόλως ορατές (όχι στα άτομα των δικών μου γνώσεων και πληροφορήσεως, τέλος πάντων) και επιφυλάσσομαι. Τα σίγουρα πάντως είναι ότι, η Ελληνική Κρίση δεν έχει σχέση με τα στεγαστικά των ΗΠΑ και ότι, μπαίνουμε σε Νέα Εποχή. Και σε κάθε Νέα Εποχή, καλύτερη ή χειρότερη, το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για όσους δεν προσαρμόζονται ή δεν προλαβαίνουν. Κι ας είναι οι Δεινόσαυροι της προηγούμενης.
Απόγονοι ηρώων και ηρωίδων, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δε θα δεχτούμε την ισοπέδωσή μας από τους προδότες και το ΔΝΤ και θα διαλύσουμε τα σενάρια του πειράματος που οδηγούν στην εξαθλίωσή μας και το ξεπούλημα της περιουσίας μας (ιδιωτική και δημόσια) σε λίγα μεγαλολαμόγια.
~
Ξέρω πάντα η Τροία θα ναι μίλια μακριά
κι η ωραία Ελένη θα ναι τώρα γριά
~
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ
ΒΑΤΡΑΧΟΥ
Από την αλληγορία της σπηλιάς του Πλάτωνα, έως το Matrix,
διαβαίνοντας μέσα από τους μύθους του La Fontaine, καταλήγουμε
πως η χρήση του γλωσσικού συμβολισμού είναι ένας
προνομιακός τρόπος που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να
σκεφτεί και να διαδώσει τις ιδέες του σε άλλους ανθρώπους.
Με την παρακατω μικρή ιστοριούλα, μέσω της αλληγορίας, εμφανίζονται τα
καταστροφικά αποτελέσματα της μη συνειδητοποιήσεως των
αλλαγών, που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία μας, τις
μεταξύ μας σχέσεις, την κοινωνική εξέλιξη και το περιβάλλον.
Είναι μέσα της, συμπυκνωμένες, η ζωή και η γνώση, που ο
καθείς μας θα πρέπει να φυτέψει στον προσωπικό του κήπο
ώστε ένα αύριο να μπορέσει να δρέψει τους καρπούς τους.
-Το βατραχάκι που
δεν ήξερε ότι θα
βραζόταν …
…
Φανταστείτε μια κατσαρόλα
γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο
κολυμπά ανέμελα, ένα βατραχάκι
Κάτω από την κατσαρόλα, ανάβεται μια
μικρή φωτιά και το νερό, αρχίζει να
ζεσταίνεται πολύ σιγά.
Το νερό, σιγά σιγά γίνεται χλιαρό και
το βατραχάκι, βρίσκοντας το μάλλον
ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά
χαρούμενο.
Η θερμοκρασία του νερού,
συνεχίζει να ανεβαίνει.
Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, από ότι το
βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο,
αισθάνεται λίγο κουρασμένο, αλλά παρ
όλα ταύτα δεν αισθάνεται κανέναν φόβο.
Τώρα το νερό είναι πραγματικά
ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να
αισθάνεται δυσάρεστα, αλλά είναι
εξουθενωμένο. Για αυτόν τον λόγο,
υπομένει και δεν αντιδρά.
Η θερμοκρασία συνεχίζει να
ανεβαίνει, έως ότου, το βατραχάκι
καταλήξει να βράσει και ως εκ
τούτου, να πεθάνει.
Εάν έριχναν το ίδιο βατραχάκι κατ’
ευθείαν σε νερό θερμοκρασίας 50
βαθμών, με μια εκτίναξη των ποδιών
του, θα είχε πηδήξει αμέσως έξω από την
κατσαρόλα.
Αυτό, αποδεικνύει, ότι όταν μια αλλαγή
γίνει με έναν τρόπο επαρκώς αργό,
διαφεύγει της συνειδήσεως και στην
πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν
προκαλεί καμία αντίδραση, καμιά
αντίσταση, καμία επανάσταση.
Εάν παρατηρούσαμε αυτό που συμβαίνει
στην κοινωνία μας εδώ και λίγες δεκαετίες,
θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι
υφιστάμεθα μια αργή αλλά σταδιακή
εξαφάνιση των πανανθρώπινων αξιών μας
και των ιδανικών μας. Δεν το
καταλαβαίνουμε όμως γιατί γίνεται αργά
και σιγά για να το συνηθίζουμε.
Ένα μεγάλο μέρος καταστάσεων που
πριν από
20, 30 η 40 χρονιά, θα μας έκαναν να
φρίξουμε, και να βγούμε στους δρόμους,
σιγά σιγά έγιναν κοινότυπες και σήμερα
περνάνε απαρατήρητες η αφήνουν
τελείως αδιάφορη την πλειονότητα του
κόσμου.
Στο όνομα της προόδου, της επιστήμης και
του κέρδους, γίνονται διαρκώς αυθαιρεσίες
κατά της προσωπικής ελευθερίας έκαστου,
της αξιοπρέπειας του, της ακεραιότητας της
φύσεως, της ομορφιάς και της χαράς της
ζωής, με αργό ρυθμό αλλά ασταμάτητα, με
την συνεχή συνενοχή των αδαών θυμάτων,
που ίσως και στο μεταξύ να έχουν χάσει την
ικανότητα και τη θέληση τους να αμυνθούν.
Τα άσχημα προγνωστικά για το μέλλον
μας, αντί να προκαλούν αντιδράσεις και
εξεγέρσεις, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά
να προετοιμάζουν ψυχολογικά τον
κόσμο, ώστε να υφίσταται και να
αποδέχεται τις εξαθλιωτικές και
δραμματικές συνθήκες ζωής που μας
επιβάλλουν.
Το συνεχές σφυροκόπημα από τα μέσα ενημερώσεως με
την υπερπληροφόρηση, τις κακόγουστες εκπομπές και τα
reality shows που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη
αξιοπρέπεια, μεταλλάσουν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου σε
παθητικό δέκτη που απλά εκτελεί εντολές χωρίς κρίση και
ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω
του……………………….
Λοιπόν, αν δεν είστε σαν το
βατραχάκι, μισοβρασμένοι, κάντε μια
γερή εκτίναξη με τα πόδια, πριν είναι
πολύ αργά
Είμαστε ήδη μισοβρασμένοι;!!
Η όχι;!
Είμαστε μελάτοι… λίγο πριν το σημείο βράσης.
Το τεχνητό κομμάτι της κρίσης είναι τα πακέτα στήριξης που μετατράπηκαν σε δημόσια ελλείματα.
Η τεχνικά απαντήσιμη ερώτηση είναι εάν δεν παρέχονταν αυτά τα πακέτα παγκοσμίως τι θα γινόταν ?