Powered By Blogger

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

«Το ΔΝΤ πρέπει να αλλάξει»


Στον ΤΑΣΟ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας αρνήθηκε να πάρει πρόσθετα έκτακτα μέτρα κατ' απαίτηση του ΔΝΤ, στο οποίο κατέφυγαν οι σοσιαλιστές το 2008, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η ροή χρήματος από τον οργανισμό μέχρι το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της χώρας, Γκιόργκι Ματόλκσι, στη συνέντευξή του στην...

«Κ.Ε.», χαρακτηρίζει αναγκαίο το διεθνή ρόλο του ΔΝΤ, λέγοντας όμως ότι απαιτείται μεταρρύθμιση των χρηματοδοτικών του εργαλείων.

*Τονίζει, επίσης, ότι πέρα από το ρόλο του επιτηρητή, το Ταμείο πρέπει να δίνει σημασία στα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, τα οποία συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Εξηγεί, τέλος, γιατί η κυβέρνησή του επιμένει στην επιβολή ενός νέου φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για λόγους φορολογικής ισότητας, συζήτηση που έγινε τους τελευταίους μήνες και στο πλαίσιο της Ε.Ε.

* ΔΝΤ και Ε.Ε. «πάγωσαν» τις διαπραγματεύσεις με τη χώρα σας για το πρόγραμμα δανεισμού εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να επιβάλει περισσότερα μέτρα λιτότητας. Ποιες είναι τώρα οι προοπτικές για την οικονομία της Ουγγαρίας;

- Για περισσότερο από ένα χρόνο η χώρα μας πρακτικά δεν έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τα ποσά που ήταν διαθέσιμα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και οι δανειακές της ανάγκες καλύπτονταν από τις ιδιωτικές αγορές. Αυτό πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

* Πιστεύετε ότι τα σκληρά προγράμματα λιτότητας αποβαίνουν εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και ποια είναι η δική σας απάντηση σ' αυτόν τον φαύλο κύκλο;

- Η κυβέρνησή μας παραμένει δεσμευμένη για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ταυτοχρόνως έχουμε ανακοινώσει έναν αριθμό μέτρων, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται επιλεκτικές περικοπές φόρων, μείωση του διοικητικού βάρους, βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ. Οσον αφορά το μέλλον, η αναδόμηση και η καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος αναστήλωσης της οικονομίας που εκπόνησε η κυβέρνηση, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική.

* Η κυβέρνησή σας επιμένει στην επιβολή ενός νέου φόρου στον τραπεζικό τομέα, μια επιλογή που δεν αποδέχονται το ΔΝΤ και η Ε.Ε. Τι προσδοκάτε από αυτό;

- Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχουν ασχοληθεί ενεργά με τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μελέτησαν αρκετές επιλογές. Αυτό το θέμα έχει καταστεί εξαιρετικά σημαντικό στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που άρχισε το 2008. Κατά τη διαδικασία των τωρινών φορολογικών αλλαγών στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει το φορολογικό καθεστώς περισσότερο δίκαιο και για το λόγο αυτό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία γενικώς παρουσιάζουν κερδοφορία πάνω από τον μέσο όρο, πρέπει να πληρώσουν έναν πρόσθετο φόρο, αρχής γενομένης από το 2010. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι ο φόρος αυτός θα συμβάλλει στη δημοσιονομική σταθερότητα και έτσι θα βοηθήσει να φέρουμε σε πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η άποψη της κυβέρνησης είναι πως το πραγματικό βάρος αυτού του φόρου θα το σηκώσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ότι αυτό το κόστος θα έχει μηδαμινή επίδραση στις οικονομικές δραστηριότητες των φορολογουμένων πολιτών.

* Ο έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μετά τη σύναψη του δανείου από Ε.Ε.-ΔΝΤ, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχασε μέρος της κυριαρχίας της. Ο ούγγρος ομόλογός του, Β. Ορμπαν, είπε πως έχει στόχο την αποκατάσταση της «χαμένης οικονομικής ελευθερίας» της χώρας σας. Πώς κρίνετε αυτές τις σχεδόν ταυτόσημες δηλώσεις;

- Εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα της και του εξωτερικού της χρέους η Ουγγαρία περιλαμβανόταν στις χώρες τις οποίες επηρέασε πρώτες η παγκόσμια οικονομική κρίση το φθινόπωρο του 2008. Για το λόγο αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να εκπονήσει ένα σχέδιο που να απαντά σ' αυτές τις προκλήσεις, να διασφαλίζει τις εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά και να διατηρεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Υπ' αυτές τις συνθήκες, η Ουγγαρία ζήτησε τη βοήθεια των διεθνών θεσμών σε τεχνικές συμβουλές και δανειακή στήριξη. Η συμφωνία για το ποσό των 10,5 δισ. SDR (ειδική νομισματική μονάδα του ΔΝΤ με βάση «καλάθι νομισμάτων» ανταλλάξιμη στη συνέχεια) εγκρίθηκε από την ηγεσία του ΔΝΤ στις 6 Νοεμβρίου του 2008, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου 20 δισ. ευρώ διαθέσιμου από την Ε.Ε και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ενα ποσόν ύψους 4,2 δισ. SDR καταβλήθηκε αμέσως μετά την έγκρισή του από το ΔΝΤ. Αυτό το ποσό χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του παλιού κρατικού χρέους και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η τελευταία ανάληψη από το δάνειο του ΔΝΤ έγινε το Σεπτέμβριο του 2009. Στη συνέχεια, εξαιτίας της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά και την πρόσβαση που είχαμε στις κεφαλαιακές αγορές, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε την πέμπτη και έκτη δόση, ύψους 725 εκατομμυρίων SDR. Η τελευταία επιθεώρηση της συμφωνίας έγινε στα μέσα Ιουλίου, όταν οι ελεγκτές του ΔΝΤ αναγνώρισαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ουγγρικές αρχές στην ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια ώρα, όμως, υπήρξε διαφωνία σε ορισμένα θέματα. Ετσι η επιθεώρηση δεν ολοκληρώθηκε και η αποστολή των ελεγκτών επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.

* Πώς αξιολογείτε τη συνολική παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα σας τα τελευταία χρόνια;

- Για να συνοψίσω, νομίζω ότι η βοήθεια του ΔΝΤ ήταν ουσιώδης προκειμένου να αποφύγουμε πιθανά οικονομικά προβλήματα και να αποδείξουμε στις αγορές ότι η οικονομική πολιτική στην Ουγγαρία στηρίζεται από διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Ετσι και αλλιώς η κυβέρνηση της χώρας μας με διαρκή δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει δεσμευμένη σε μια σταδιακή επιστροφή σε χρηματοδότηση βασισμένη αποκλειστικά στις αγορές, χωρίς να καταφεύγουμε σε διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.

* Πιστεύετε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι μια αναγκαιότητα ή είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλους θεσμούς οικονομικής συνεργασίας;

- Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αποδείξει την αξία των διεθνών οικονομικών θεσμών ως οργάνων για τη συντονισμένη πολυμερή δράση και ως βάση για τη βοήθεια σε εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το ΔΝΤ, μεταξύ αυτών των θεσμών, με το ρόλο του ως δανειστή και «τελευταίου καταφύγιου σωτηρίας», αποτελεί μοναδικό θεσμό. Ταυτοχρόνως η κρίση ανέδειξε την ανάγκη μεταρρύθμισης των διεθνών θεσμών, για να ενισχυθούν η αποτελεσματικότητά τους και η σωστή λειτουργία του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία. Ο μελλοντικός πρωταρχικός ρόλος του ΔΝΤ στη σωστή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας πρέπει να αποσαφηνιστεί στην πορεία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Εκτός από την ενίσχυση του παραδοσιακού του ρόλου ως επιτηρητή, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΔΝΤ.

* Νομίζετε ότι το ΔΝΤ παίρνει υπόψη του τις συνέπειες των μέτρων που επιβάλλει στις κοινωνίες ή η μοναδική του έγνοια είναι η επιστροφή των χρημάτων στους δανειστές;

- Παρ' ότι ως δανειστής το ΔΝΤ πρέπει να δίνει προσοχή στη δυνατότητα αποπληρωμής του προγράμματος από μια χώρα, την ίδια ώρα πρέπει να γίνει περισσότερο ικανό στο να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην προστασία των φτωχών και των ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας, τα οποία μετά την οικονομική ενοποίηση βοηθούν έμμεσα στην οικονομική ανάκαμψη. Μια διαρκής πολιτική συμβουλών και διαλόγου μεταξύ της Ουγγαρίας και του ΔΝΤ και των λοιπών διεθνών οργανισμών μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση στην ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου κοινωνικής προστασίας με οργανωμένο και διαφανή τρόπο.

enet
Διαβάστε περισσότερα...

Το δημοσίευμα είναι από το blog : Ξυπνήστε ρε ! ! ! http://ksipnistere.blogspot.com/#ixzz0w2moplbv
http://ksipnistere.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια