Powered By Blogger

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Δικηγόροι πίσω από μεγάλα ντιλ ( οι ιδιοι 5 χρονια μετα ειναι συμβουλοι αποκρατικοποιησεων !! )

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 15, 2011

Δικηγόροι πίσω από μεγάλα ντιλ

Κυριακίδης-Γεωργόπουλος, Ρόκας, Μπερνίτσας, Κουταλίδης, Ζέπος-Γιαννόπουλος κ.ά. Ονόματα που στο ευρύ κοινό μπορεί να είναι παντελώς άγνωστα. Ονόματα, όμως, που στον κόσμο των επιχειρήσεων φιγουράρουν ως οι «άνθρωποι πίσω από κάθε συμφωνία».

Πρόκειται για τις επωνυμίες δικηγορικών γραφείων που προβάλλονται από διεθνείς οδηγούς ως οι «νομικοί σύμβουλοι που εξειδικεύονται στις μπίζνες».

Ειδικά από το 1995 και έπειτα, που στη χώρα μας ξεκίνησαν οι αποκρατικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις οργανισμών, αλλά και που έγιναν μεγάλα deals για συγχωνεύσεις-εξαγορές μεταξύ ξένων και ελληνικών εταιρειών, η «αγορά» των νομικών υπηρεσιών και συμβουλών γνώρισε μεγάλη άνθιση.

Διεθνής οδηγός

Ο Legal 500 είναι ένας διεθνής δικηγορικός οδηγός με πληροφορίες για δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία-εταιρείες σε περισσότερες από 70 χώρες ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μεγάλες εταιρείες, ανεξαρτήτως κλάδου, αλλά και ιδιώτες που θέλουν να κάνουν δουλειές σε ξένες αγορές συμβουλεύονται τον οδηγό προκειμένου να επιλέξουν νομικό εκπρόσωπο-σύμβουλο στη χώρα όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν.

Με άλλα λόγια, οι εταιρείες για να μην πάνε «ξυπόλητες στα αγκάθια» της φορολογίας, της γραφειοκρατίας και του εταιρικού-εμπορικού δικαίου που ισχύει σε κάθε χώρα, βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα, στη διαδικασία επέκτασής τους, την ανεύρεση ενός καλού δικηγόρου (ή δικηγορικού γραφείου). Και για να επιλέξουν δικηγόρους που εξειδικεύονται σε τέτοια θέματα, ακολουθούν συνήθως τις «συστάσεις» των διεθνών δικηγορικών οδηγών.

Τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία συχνά παίζουν και τον ρόλο του διαπραγματευτή, ειδικά σε θέματα συγχωνεύσεων, εξαγορών και εμπορικών συμφωνιών, καθώς καλούνται να «γεφυρώσουν» διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των επιχειρήσεων, τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος μίας συναλλαγής, όσο και στις νομικές διατυπώσεις των συμβάσεων.

**Σύμφωνα με τον Legal 500, το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, με βάση τον αριθμό των συνεργαζόμενων δικηγόρων (54), είναι αυτό των Κυριακίδη-Γεωργόπουλου, το οποίο εξειδικεύεται σε θέματα τραπεζών, εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αλλά και αποκρατικοποιήσεων.

**Στα θέματα αποκρατικοποιήσεων ο Legal 500 ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, και το δικηγορικό γραφείο «Ηλία Παρασκευά». Επικεφαλής του ο Δ. Παρασκευάς, που ήταν επί έξι χρόνια ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το εν λόγω γραφείο ήταν νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και του χρηματοοικονομικού συμβούλου (Alpha Finance) στην πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων, ενώ το 2005 ήταν σύμβουλος σε διεθνείς συμφωνίες όπως η πώληση της Boots Healthcare στην Reckitt Benckiser.

Στην Αθήνα όμως έχουν εγκαταστήσει γραφεία-παραρτήματα και μεγάλες δικηγορικές εταιρείες του εξωτερικού. Μία από αυτές, με 25 συνεργάτες μάλιστα στη χώρα μας, είναι η Norton Rose, νομικός σύμβουλος της Credit Agricole στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Εμπορική Τράπεζα.

**Για την Credit Agricole έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το γραφείο των Ζέπου-Γιαννόπουλου, που στο πελατολόγιό του έχει επίσης την Εθνική Τράπεζα, την UBS, την ΒΝΡ Paribas, τη Nokia, τη Hewlett Packard κ.ά.

**Το γραφείο «Καρατζάς και Συνεργάτες» εξειδικεύεται σε τραπεζικά θέματα αλλά και σε εμπορικές συμφωνίες (είχε στο πελατολόγιό του και την εταιρεία Φουρλής Συμμετοχών στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΙΚΕΑ).

**Το γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη έχει στο πελατολόγιό του, μεταξύ άλλων, τον ΔΟΛ, την Vodafone και την Diageo Hellas.

Δημόσια έργα

Εχει χειριστεί σημαντικά θέματα δημοσίων έργων. Εχει λειτουργήσει ως νομικός σύμβουλος -ξένων εταιρειών κυρίως- για το αεροδρόμιο των Σπάτων, το Αττικό Μετρό, την Αττική Οδό κ.ά.

**Ο Παναγιώτης Μπερνίτσας και οι συνεργάτες του είναι για το Legal 500 «ειδικοί» σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ανταγωνισμού. Εχει λειτουργήσει στο παρελθόν σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων του ελληνικού Δημοσίου με την Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού στις συγκοινωνίες.

**Η Allied Pickfords, η Deloitte & Touche και η Advent Software συμπεριλαμβάνονται στο πελατολόγιο της Σαραντίτης & Συνεργάτες.

**Το γραφείο Αντωνόπουλου-Τσενέ έχει πελάτες γνωστές οικογένειες που ελέγχουν ομίλους επιχειρήσεων, καθώς και εφοπλιστές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
12/02/2006

Be the first to like this post.

2 Σχόλια to “Δικηγόροι πίσω από μεγάλα ντιλ ( οι ιδιοι 5 χρονια μετα ειναι συμβουλοι αποκρατικοποιησεων !! )”

  1. ΜΑΧΗΤΗΣ είπε

    Ετσι!
    Ολα στη φορα!
    Μπας και καταλαβουμε τα μυρμηγκακια ποιοι ξεσκιζονταν για την ..απελευθερωση της
    σκλαβωμενης ιδιωτικης πρωτοβουλιας και ελευθερης ..αγορας!
    και αντε σημερα να μπαλωσεις τα ..αμπαλωτα!
    ΕΓΚΛΗΜΑΤΗΣΑΜΕ
    απο ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ.
    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ , ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
    Εχουμε ομως..απελευθερωθει!
    Και εμεις και οι ..κακες επιχειρησεις!
    Μονο που καποιοι δεν τις ηθελαν κοινωνικες , δημιουργικες και..Ελευθερες οπως μας εταζαν!
    Ειχαν το ..σκοπο τους!
    Δεν δουλεψαν , δεν ιδρωσαν, δεν εβαλαν τα λεφτα τους και το ρισκο τους,
    αλλα τα βρηκαν ετοιμα και πληρωμενα απο ολους εμας και κανουν τους μεσιτες πλουτιζοντας!
    Να παρουμε τα ..προγραμματα των κομματων τα προηγουμενα χρονια,
    να δουμε …ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ?
    ΄Η ..ποναει?

  2. Αλιρτοδυσσεβής είπε

    Η ανάθεση μεγάλων υοθέσεων σε μεγάλου μεγέθους δικηγορικά γραφεία είναι κάτι σύνηθες, όταν πρόκειται για μεγάλες εταιρείες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος θα αναθέσει σε γνωστό γραφείο μία υπόθεση της εταιρείας του, ακόμη και αν έχει περισσότερη εμπιστοσύνη σε άλλο γνωστό του δικηγορικό γραφείο. Και τούτο, διότι αν η υπόθεση δεν έχει αίσιο πέρας, δεν θα έχει να απολογηθεί στους μετόχους για την επιλογή. Θα πει απλά ότι ανέθεσε την υπόθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία και θα καθαρίσει. Επίσης, κάθε πολίτης και κάθε επιχειρηματίας θα επιλέξει τον δικηγόρο του από τον κύκλο του, συγγενικό ή μη. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Όταν, όμως, το κράτος αναθέτει υποθέσεις, θα πρέπει να υπάρχουν άλλα κριτήρια. Δεν μπορεί π.χ. ένας συμβολαιογράφος να αυξάνει κατακόρυφα την κύκλο εργασιών του, επειδή συμβαίνει να είναι σύζυγος υπουργού εν ενεργεία. Ούτε είναι δυνατόν δικηγόρος να αυξάνει ιλιγγιωδώς τον κύκλο εργασιών του, επειδή είναι γόνος διοικητή μεγάλης τράπεζας ελεγχόμενης από το Δημόσιο κ.ο.κ. Εκεί, δεν πληρώνει από την τσέπη του ο αναθέτων τις υποθέσεις. Πληρώνει από την τσέπη μας και θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια