Πολύ πριν κάνει την εμφάνισή της η γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των νεοελλήνων, το πιάτο που έδινε το γιορταστικό τόνο στην Κεφαλονιά ήταν η πουτρίδα.
Η πουτρίδα είναι ένα μαγειρευτό χοιρινό με λαχανικό της εποχής, συνήθως μάπα (έτσι λένε στην Κεφαλονιά το λάχανο), κάβολε (το κουνουπίδι) ή πιο σπάνια μπρόκολο. Το πιάτο συνήθως γινόταν πικάντικο με την προσθήκη καυτερής πιπεριάς ή πάπρικας. Κάποιες νοικοκυρές πρόσθεταν και καρότα ή/και το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού. Ορισμένοι το μαγειρεύουν μέχρι και σήμερα.
Συστατικά
1 κιλό χοιρινό ψαχνό από σπάλα2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι λάδι
1 μέτριο λάχανο (ή 1 κουνουπίδι)
2 καρότα σε ροδέλες (προαιρετικά)
2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
2 μικρές καυτερές πιπεριές ή 1 κουταλιά μπούκοβο
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια.Κόβουμε το κρεμμύδι σε μέγεθος ζαριού.
Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας μέχρι να ροδοκοκινίσουν. Προσθέτουμε ζεστό νερό, προσθέτουμε και τα καρότα (προαιρετικά) και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε την καρδιά του λάχανου και κόβουμε το υπόλοιπο σε μεγάλα κομμάτια.
Όταν το κρέας κοντεύει να βράσει (χρειάζεται περίπου 30-45 λεπτά αν έχει κοπεί σε μέτρια κομμάτια σε μέγεθος σπιρτόκουτου προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις βράσει το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάχανο, τις πιπεριές και την πάπρικα.
Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το λάχανο, προσθέτουμε και το κρέας και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει πηχτή η σάλτσα του.
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2013/12/blog-post_2070.html#ixzz2pndQviAy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια